Kirjailija
    Nuoruusvuodet
    Vaellusvuodet
    Mestarivuodet
    Suvantovuodet
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Nuoruusvuodet

Martti Henrik Karjala syntyi Oulussa 19.7.1896 veturinkuljettaja Kaarlo Heikki Karjalan ja hänen vaimonsa Anna Sofian (os. Perttunen) perheeseen. Martilla oli monta sisarusta, joista osa menehtyi jo nuorena. Perhe muutti Raaheen Martin ollessa viisivuotias. Isän suku oli lähtöisin Vienan Karjalasta. Isoisä Benjamin Karjala oli körttiläinen, isä Kaarlo edusti ankaraa lestadiolaisuutta, joka vaikutti voimakkaana Raahessa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Lempeä ja taiteellinen äiti oli myös vienankarjalaista, runonlaulaja Arhippa Perttusen sukua. Martti oli vasta kaksitoistavuotias, kun hänen äitinsä kuoli.

Nuori Martti ei innostunut koulunkäynnistä. Kotonaan hän kuunteli mielellään tarinoita ja musiikkiesityksiä. Martti soitti itsekin jonkin verran viulua, pianoa ja harmonia sekä harrasti myös kirjoittamista, piirtämistä ja maalausta. Martin opettaja Dudley Campbell kannusti häntä suuntautumaan erityisesti kuvataiteen pariin. Alunperin skotlantilainen Campbell oli raahelainen kulttuuripersoona, jota kutsuttiin myös "Misteriksi". Isä Kaarlo ei voinut hyväksyä poikansa unelmaa taidemaalarin ammatista uskonnollisista ja käytännöllisistä syistä. Martti toimi vastoin isänsä tahtoa: vuonna 1915 hän karkasi polkupyörällä Viipuriin ja jatkoi sieltä Pietariin junalla. Pietarin taideakatemiassa hän opiskeli maalaustaidetta taidemaalari, professori Bogdanoffin johdolla.

Romanttisuuteen taipuvainen nuori mies tunsi Pietarissa olevansa keskellä venäläisten klassikoiden miljöötä. Rahoittaakseen opiskelunsa hän möi ruplalla tekemiään hiilipiirrosmuotokuvia, restauroi moskeijaa ja toimi jopa edestakaisen matkan veturinlämmittäjänä Pietari - Viipuri välillä. Vapaa-aikansa hän kulutti rakastamissaan museoissa. Vallankumouksen enteiden voimistuessa vuonna 1917 Martti palasi Raaheen ja aloitti opinnot Porvari- ja kauppakoulussa. Uudenmaan rakuunoihin liittyminen kansalaissodassa aiheutti tauon opiskeluun, joka keskeytyi lopullisesti vuonna 1919. Martti Karjala irrottautui kotiseudustaan ja lähti toimittajaksi Karjalanmaa-lehteen Joensuuhun.

Martti Karjala Pietarin kautenaan 1915
Martti Karjala Pietarin kautenaan 1915
valokuva Kuopion kaupunginkirjasto