Kirjailija
    Nuoruusvuodet
    Vaellusvuodet
    Mestarivuodet
    Suvantovuodet
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Mestarivuodet

Merenmaa rakensi vaatimattoman kesäpaikan Kuopion lähelle Suvasveden Einesalon saareen jo Helsingin aikoinaan. Kesä oli ehdottomasti Merenmaan vuodenaika ja sen vuoksi myös saaren merkitys oli kirjoittamiselle hyvin tärkeä. Saaressa kirjailija keskittyi luomiseen ja yhä enenevässä määrin myös puutarhanhoitoon, johon myös pojat Kauko ja Seppo osallistuivat. Merenmaa keräsi tietoa saariympäristöstä paikallisilta asukkailta, jotka hiukan ihmettelivät kirjailijan uteliaisuutta. Saaren paikallishistoriaan liittyvät tarinat kiinnostivat häntä erityisesti ja osa niistä suodattui Merenmaan tuotantoon.

Kirjailijan kirjeenvaihto vanhojen, niin koti- kuin ulkomaisten, ystävien kanssa oli erittäin runsasta. Kuopion kulttuuri- ja seurapiiritapahtumat eivät Merenmaata kovinkaan kiinnostaneet. Hän oli hyvin tarkka omasta rauhastaan. Kaupunkilaisille hän tuli tutuksi mustiin vaatteisiin pukeutuneena, joskus horjahtelevanakin, herrasmiehenä. Tuntuma sanomalehtiin säilyi ns. penkkitoimittajana: hän kävi istuskelemassa ja haastelemassa Savon ja Pohjois-Savon toimituksissa. Lehdet julkaisivatkin usein hänen kirjoituksiaan ja runojaan. Talvisodan sytyttyä Merenmaa joutui lyhyeksi aikaa kirjuriksi Mikkeliin, muutoin hän oli kotirintamalla.

Sota päättyi, ja keväällä 1945 Niiralan Vesilinnankadulle, nykyiselle Huuhankadulle, nousi Merenmaan omakotitalon rakennustyömaa. Työrauhaa saadakseen kirjailija muutti kesäasunnolleen. Mökki syttyi tuleen viallisen hormin takia. Merenmaa sai onneksi pelastettua tulipalosta Vettä kalliosta -romaanin käsikirjoituksen. Mökki rakennettiin myöhemmin uudelleen. Pojan, Kauko Karjalan menehtyminen 29-vuotiaana oli raskas isku Merenmaalle ja vaikutti kirjailijan terveyteen. Juuri valmistuneen Penjami, vaeltaja -teoksen jälkeen kului useita vuosia ennen kuin seuraava teos Kaksi laituria julkaistiin.

Martti Merenmaa kotonaan Kuopiossa 1940-luvulla
Martti Merenmaa kotonaan Kuopiossa 1940-luvulla