Kirjailija
    Nuoruusvuodet
    Vaellusvuodet
    Mestarivuodet
    Suvantovuodet
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Suvantovuodet

Martti Merenmaan perheessä taide oli keskeisellä sijalla. Kirjallisuudesta kiinnostunut Seppo-poika oli äitinsä Hellin Karjalan tavoin myös musikaalinen. Kauko taas oli suuntautunut kuvataiteeseen kuten isäkin nuoruudessaan. Merenmaan kiinnostus maalaamiseen säilyi edelleen, samoin puutarhanhoitoon - hänen kesämökkinsä puutarhan kivikkokasveja ihasteltiin laajalti. Merenmaa oli nuorena liikunnallinen, ikäännyttyään hän rentoutui kesäisin Einesalossa jousiammunnan, uinnin ja kalastuksen avulla.

Kuopio ja Einesalon saari vakiintuivat Merenmaan elämänpiiriksi, eivätkä pääkaupungin taiteilijariennot saaneet häntä enää liikkeelle. Neuvostoliiton kulttuuriministeriö kutsui Martti Merenmaan Gogolin 150-vuotismuistojuhlaan Moskovaan vuonna 1952. Ulkomaisille vieraille oli järjestetty ohjelmaa myös Leningradissa. Merenmaa oli erittäin tyytyväinen saatuaan mahdollisuuden palata vuosikymmenten takaisen Pietarinsa mielipaikkaan Eremitaasiin. Kerrotaan, että venäjää osaava Merenmaa tekeytyi kielitaidottomaksi ja huvitti itseään kuuntelemalla isäntiensä keskusteluja. Vuonna 1956 Merenmaa sai Pro Finlandia -mitalin ja hänelle myönnettiin myös valtion taiteilijaeläke.

Kiihkeimmän luomiskauden laannuttua Merenmaan alkoholinkäyttö muuttui hallitsemattomaksi. 60-vuotiaan kirjailijan mietteet palailivat takaisin nuoruuden maisemiin ja tapahtumiin. Vuonna 1960 perustettu pohjoissavolainen kirjailijayhdistys, Vestäjät ry, kutsui Merenmaan ensimmäiseksi kunniajäsenekseen. Paikallisissa lehdissä oli vuonna 1967 mainintoja tekeillä olevasta näytelmästä Kuopiolaiset paratiisissa. Teosta ei koskaan julkaistu. Kirjailijan terveys heikentyi huomattavasti 1960-luvun lopulla. Hän eli elämänsä neljä viimeistä vuotta Tarinaharjun sairaalassa Siilinjärvellä ja Harjulan sairaalassa Kuopiossa. Martti Merenmaa kuoli 76-vuotiaana 9. syyskuuta 1972. Hänet on haudattu Kuopion Ison hautausmaan vanhalle puolelle.

Tekstinäyte Tiirat
Tekstinäyte

Martti Merenmaa kotonaan vaimonsa Hellinin ja pojantyttären kanssa
Martti Merenmaa kotonaan vaimonsa Hellinin ja pojantyttären kanssa
valokuva Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkisto