Kirjailija
    Nuoruusvuodet
    Vaellusvuodet
    Mestarivuodet
    Suvantovuodet
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kirjailija

Martti Merenmaan (Martti Henrik Karjala, 1896-1972) matka Perämeren rannoilta kuopiolaisten Mestari-Martiksi sisälsi monenlaisia, värikkäitäkin vaiheita. Taiteellisesti lahjakas nuorukainen suunnitteli muotokuvamaalarin uraa, mutta valitsi kuitenkin kirjoittamisen elämäntehtäväkseen. Nuorena häntä kiinnosti ennen kaikkea runous, mutta hänen julkaistu tuotantonsa koostuu lähes kokonaan proosasta. Kun kirjailija päätti asettua pysyvästi 1930-luvun alussa Kuopioon, hän oli julkaissut jo toistakymmentä romaania. Eino Arohonka käytti Merenmaasta Mestari-arvonimeä vuonna 1947. Kuopiolaisissa lehdissä nimitys esiintyi ensi kertaa 1950-luvulla. Erkki Savolaisen mukaan sana mestari tarkoittaa Merenmaan kohdalla kirjantekijäin taitavaa edustajaa.

Merenmaan kirjailijantie oli aluksi hyvin romanttinen. Ajankohtaisten kirjallisten virtausten vaikutukset eivät yltäneet persoonallisen kirjailijan teoksiin. Hänen tuotantonsa merkittävin osuus ajoittuu 1940-luvulta 1950-luvun puoliväliin. Merenmaa sai valtion palkinnon mm. teoksistaan Jaakob painii enkelin kanssa ja Mustan kukon laulu. Nuoruudentuotannon romanttinen käsittelytapa vaihtui sodan jälkeen realistisempaan suuntaan, etenkin ihmisen ja eettisten ongelmien tutkimiseen.

Luonto ja ympäristö ovat tärkeitä tekijöitä Martti Merenmaan teoksissa. Lapsuuden Raahen Kissapotti eli Katinhännän kaupunginosa on usean romaanin miljöö. Raahelaisille Merenmaa oli Kissapotin Keisari. Kun kirjailija oli tutustunut riittävästi savolaiseen elämäntapaan, siirtyi myös se hyvin aitona kirjojen sivuille. Merenmaan laajassa tuotannossa nähdään hänen omia elämänvaiheitaan: Raahe, opiskelu Pietarissa, boheemielämä Helsingissä ja savolainen saaristo. "Niitä tulee kun narusta nykäsee ", totesi Merenmaa tuotteliaisuudestaan.

Martti Merenmaa työhuoneessaan 1950-luvulla
Martti Merenmaa työhuoneessaan 1950-luvulla
valokuva WSOY:n kuva-arkisto