Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
    Tarinoita
    Sanoitukset
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kansitta

Kuopion kaupunki on muistanut Martti Merenmaata eri tavoin, yksi niistä on Kuopion kirjastolautakunnan 100-vuotisjuhlakokouksessaan 8.3.1972 päättämän Martti Merenmaa -stipendirahaston perustaminen. Ensimmäinen stipendi myönnettiin vuonna 1973 kirjailija Jukka Itkoselle. Kuopion kaupunki jakaa stipendiä vuosittain hakemuksesta yhdelle tai useammalle alueen kaunokirjallisuutta edustavalle nuorelle kirjailijalle tai kirjalliselle lahjakkuudelle. Stipendi on myönnetty vuoteen 2002 mennessä 22 kertaa.

Merenmaata käsitteleviä seminaareja on järjestetty kaksi. Martti Merenmaa -kirjallisuusseminaari pidettiin 30.11.1986. Seminaarin järjestivät Kuopion kaupunginkirjasto ja Vestäjät ry. Esitelmän pitivät mm. Raahen Merenmaa-seuran puheenjohtaja, kirjailija Pertti Pirhonen ja toimittaja Martti Salovaara. Puheenvuoron käyttivät myös Merenmaa-stipendin vuonna 1986 saanut kirjailija Jouni Tossavainen sekä Merenmaan poika Seppo Karjala.

Merenmaan syntymästä 100 vuotta - Maakuntakirjailijat 25 vuotta -seminaarin paikkana oli 28.9.1996 Kuopion kaupungintalon juhlasali ja järjestäjinä olivat Kuopion kaupunginkirjasto ja Suomen maakuntakirjailijat. Puheenjohtajana toimi FT Panu Rajala ja luennoitsijoina mm. kirjailija Pekka Lounela ja toimittaja Erkki Savolainen. Näyttelijä Kati Hannula esitti Merenmaan tekstejä. Kirjailijoilla Jukka Itkonen, Jusa Peltoniemi ja Jouni Tossavainen oli myös puheenvuoronsa.

Kuvataidetta harrastaneesta kirjailijasta on valmistunut useita muotokuvia mm. hänen kuopiolaisen ystävänsä Tauno Gröndahlin maalaama Kuopion kaupungin kokoelmissa oleva tupakkatakkinen Martti Merenmaa (1960) ja Väinö Kunnaksen istuva Merenmaa (1928). Reino Oittinen on veistänyt kirjailijan kasvot graniittiin vuonna 1943, teos kuuluu WSOY:n kokoelmiin. Merenmaa jätti jälkensä myös rakastamansa musiikin alueelle: kansanlaulunomainen Kissankello ja Raahen marssi ovat saaneet sanoituksensa hänen kynästään.

Martti Merenmaa kirjoittamassa Mustan kukon laulu -romaania
Martti Merenmaa kirjoittamassa Mustan kukon laulu -romaania