Kirjailija
    Kasvu
    Innostus
    Syventyminen
    Vetäytyminen
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Innostus

Maria Haggrén aloitti kaksikymmentävuotiaana Helsingin yliopistossa historian, estetiikan sekä taidehistorian opinnot. Häneen vaikutti erityisesti Werner Söderhjelmin (1859-1931) luennot Dantesta, yhdestä kirjallisuuden suuresta klassikosta. Oma kirjoittaminen alkoi merkitä Maria Haggrénille yhä enemmän. Hän huomasi, että opettajan ammatti ei ollutkaan hänen tulevaisuutensa. Siitä huolimatta hän toimi pari kertaa opettajan sijaisena Kuopiossa ja Nurmeksessa. Esikoisteoksen Suhteita ilmestyminen vuonna 1905 rohkaisi Maria Haggrénia jättämään yliopiston ja jatkamaan kirjailijana. Seuraava teos Rakkautta julkaistiin kirjailijanimellä Maria Haggrén-Jotuni, sillä suomenmieliset sisarukset olivat muuttaneet sukunimensä Jotuniksi vuonna 1906. Nimen skandinaavisen jumaltaruston jotuneista eli jättiläisistä johti todennäköisesti maantieteeseen perehtynyt Juho Alfred.

Seurallista Mariaa pyydettiin mukaan Savo-Karjalaiseen osakuntaan. Aktiivinen osakuntalainen toimitti lehteä ja oli todennäköisesti ensimmäinen naisstipendiaatti, joka pääsi keräämään kansanperinnettä sekä levittämään valistusta. Opiskelijan elämään kuuluivat myös kuorolaulu, teatterissa käynnit, tanssiaiset sekä Ylioppilaiden kaunotieteellinen yhdistys. Ystäväpiiriin kuuluivat mm. Laura Silenius (myöh. Sorma), Joel Lehtonen (1881-1934), Heikki Ojansuu (1873-1923) ja Viljo Tarkiainen (1879-1951). Miehet olivat myös Marian ihailijoita: Lehtonen oli suorastaan rakastunut "Maikkiinsa" ja Ojansuun epäillään olleen jopa salakihloissa Marian kanssa.

Vanha koti -esikoisnäytelmän valmistumisen jälkeen vuonna 1910 Maria Jotuni matkusti Laura Sorman kanssa Saksaan ja Sveitsiin. Kirjailija Johann Wolfgang von Goethen (1749-1832) synnyinkodin sivistynyt ilmapiiri miellytti häntä niin, että hän yritti luoda samanlaisen myöhemmin myös omaan kotiinsa. Maria Jotuni oli seurustellut kirjallisuudentutkija Viljo Tarkiaisen kanssa jo vuonna 1903, mutta avioliiton aika oli vasta keväällä 1911. Perhe kasvoi seuraavana vuonna: Mauno Johannes eli Jukka syntyi tammikuussa ja Tuttu Viljo joulukuussa. Maria Jotunille äitiys oli itsestään selvää ja tärkeää, hän sanoikin olevansa "kodin ihminen". Maailmansodan syttyminen syksyllä 1914 oli järkytys hänelle ihmisenä, kirjailijana ja perheenäitinä.

Maria Haggrén n. 1905
Maria Haggrén n. 1905
Valokuva Otavan arkisto/ kuvaaja Carl Klein, Atelier Universal