Kirjailija
    Kasvu
    Innostus
    Syventyminen
    Vetäytyminen
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kirjailija

Kuopiolaissyntyisen Maria Jotunin (1880-1943) persoonalliset teokset ovat kuuluneet suomalaisen kirjallisuuden klassikoihin. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia naisia, joiden kaunokirjallisen tuotannon taustalla oli yliopisto-opinnot ja tietoinen kirjallisuuden harrastus. Jotunin teoksille ominainen tiivis ja katkelmallinen rakenne oli aikanaan hyvin modernia, ehkä siksi häntä osattiin arvostaa vasta kuoleman jälkeen. Maria Jotunin teoksista suosituimpia ovat olleet novellit ja näytelmät, joissa hän kuvasi sekä maalaisväestöä että kaupunkilaissivistyneistöä. Merkittävin Jotunille myönnetty tunnustus on Aleksis Kiven palkinto vuodelta 1938. Hän sai lisäksi useita kertoja Valtion kirjallisuuspalkinnon.

Ihminen oli Maria Jotunin rakkain ja keskeisin aihe. Hän kuvasi ihmisen tilaa ja kehitystä useimmiten naisen eri elämänvaiheiden kautta. Ihmisen sisäisen maailman tarkastelun yhteydessä tulivat esille myös yhteiskunnalliset ristiriitaisuudet. Ajatteleva ja älykäs kirjailija ei kuitenkaan halunnut osoittaa sormellaan syyttävästi. Maamme ensimmäiseksi humoristiseksi naiskirjailijaksikin mainitun Jotunin huumori oli pisteliästä ja kyseenalaistavaa. Hänen tuotannolleen ominainen muodon keskitys ja pelkistys näkyy parhaiten novelleissa. Teosten humoristisissa välähdyksissä ja varhaistuotannon kielellisissä ilmauksissa voi havaita Maria Jotunin savolaisjuuret.

Maria Jotuni totesi kirjoittamisestaan vuonna 1928: "Nähdä ja sanoa - siinä kirjailijan ammatillinen tehtävä. Näkeminen ja sanominen tuottaa tekijälle riemun, välittömyys ja vilpittömyys usein aikaansaattaa yllätykset." Kirjallisuudentutkija Irmeli Niemi luonnehtii Maria Jotunia, pitkäaikaista tutkimuskohdettaan sanoin: "Uteliaasta tarkkailijasta ja kuuntelijasta kasvaa armoton psykologi, aktiivinen eetikko ja itsenäisesti totuuteen pyrkivä mieli, jolle sovinnaisen suosion tavoittelu ja esteettinen nautiskelu on vierasta."

Maria Jotuni n. 1918
Maria Jotuni n. 1918
Valokuva Museovirasto/ kuvaus Atelier Nyblin