Kirjailija
Tuotanto
    Novellit
       Rakkautta
       Arkielämää
       Tyttö ruusutarhassa
    Näytelmät
       Miehen kylkiluu
       Tohvelisankarin rouva
       Klaus, Louhikon herra
    Aforismit
    Huojuva talo
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Novellit

Novelli määritellään yleensä suppeaksi, sepitteelliseksi kertomukseksi. Kirjallisesta perinteestä riippuen se voi olla joko tunnelmallisen hetken tai ratkaisevan käänteen sisältävän tapahtuman kuvaus. Maria Jotuni on Teuvo Pakkalan ohella yksi suomalaisen novellin muodon kehittäjistä. Jotunin varhaiset novellit ovat äärimmäisen pelkistettyjä ja keskitettyjä. Asian ydin ilmaistaan välähdysmäisessä tuokiossa. Maria Jotunin orastavat näytelmäkirjailijanlahjat näkyvät novellien uudenlaisina rakenteina. Hän käyttää usein vuoropuhelu- eli dialogimuotoa. Joskus tarina kerrotaan vain puhelinkeskustelun toisen osapuolen vuorosanoilla. Taitavasti laadittu yksinpuhelu paljastaa lukijalle kaiken tarpeellisen. Novelleista on karsittu tietoisesti pois ajan- ja ympäristönkuvausta eikä luontokaan ole tärkeä. Esineitä mainitaan vain, jos ne ilmaisevat jotakin merkittävää omistajastaan.

Suhteita-kokoelman alaotsikoksi on painettu: harjoitelmia. Hetkellisyydessään ja niukkuudessaan nämä harjoitelmat voidaan määritellä lyhyiksi novelleiksi eli Viljo Tarkiaisen sanoin novelleteiksi. Naiskuvauksiin keskittyneen teoksen aihepiirin käsittely jatkuu Rakkautta-kokoelmassa, joka on saanut kiittäviä arvosteluja jopa Ranskassa asti. Laajaa novellia Arkielämää voidaan nimittää myös pienoisromaaniksi. Siinä hetkellisten tapahtumien mestari on päätynyt kuvaamaan peräti vuorokauden pituista jaksoa. Martinin rikos on samoin laaja novelli, jonka tapahtumat sijoittuvat Kuopioon ja kertovat lääkäriperheen tragediasta. Tyttö ruusutarhassa -kokoelma on julkaistu parikymmentä vuotta Suhteita-esikoiskokoelman jälkeen. Ajan mittaan Jotuni oli päätynyt laajentamaan novelliensa perusmuotoa valaisemalla käsittelemiään ongelmia useista vaihtelevista näkökulmista.

Novellien hersyvä ja kutkuttava huumori on terävää ja armotonta. Suhteita, Rakkautta ja Kun on tunteet -novellikokoelmien nimet kertovat niiden aihepiiristä. Lukija tosin huomaa pian, että kyse onkin usein
rakkaudettomuudesta ja tunteettomuudesta. Ihmistä ongelmineen käsitellään lähes aina naisen ja miehen välisen suhteen avulla, päähenkilön ollessa miltei poikkeuksetta nainen. Jotunin naisten haaveilla ei ole toteutumisen mahdollisuuksia. Ne hajoavat usein ympäristön sosiaalisten paineiden takia. Selviytyäkseen elämässään nainen on pakotettu tekemään kauppaa itsellään ja tunteillaan. Maria Jotunin naishahmojen seksuaalinen aktiivisuus oli aikansa kirjallisuudessa kovin poikkeuksellista ja herätti pahennusta.

Kannen tekijä ei tiedossa
Kannen tekijä ei tiedossa