Kirjailija
Tuotanto
    Novellit
       Rakkautta
       Arkielämää
       Tyttö ruusutarhassa
    Näytelmät
       Miehen kylkiluu
       Tohvelisankarin rouva
       Klaus, Louhikon herra
    Aforismit
    Huojuva talo
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotunin Tyttö ruusutarhassa -novellikokoelman voi nähdä tutkielmana naisen elämästä. Kirjailija on laatinut tietoisesti eri ikäisille naishahmoilleen erilaiset luonteet ja näyttää heidät eri elämänvaiheissa. Niin nuoret kuin leskeksi jääneet ikääntyneet naiset pohtivat suhdettaan maailmaan. Tarinoiden tunnelmat vaihtelevat koomisesta traagiseen. Kuoleman ja luopumisen tunnot ovat läsnä useassa novellissa, joskus vain hienovaraisena vihjeenä. Maria Jotunin vuosien mittaan synkemmäksi muuttunut elämänasenne on kiteytynyt niminovellissa Tyttö ruusutarhassa. Kokoelman novelleja kiitettiin intensiivisyydestä, karusta kiinteydestä ja johdonmukaisuudesta. Lauri Viljanen ihastui niiden kiihkeään sisäiseen elämään.

Pietari Suuren tapainen -novellissa leskirouva Myyri pakenee väheksymänsä kauppalan arkitodellisuutta samaistumalla merkittäviin historiallisiin henkilöihin. Rouvan erityinen suosikki on Pietari Suuri, hän tunnistaa itsessään tämän keisarillisen hahmon ominaisuuksia: kujeilunhalua, kiivailua ja hillittömyyttä. Kun rouva suuttuu Annu-palvelijattarelle syynä on rouvan "Pietari Suuren tapaisuus". Palvelijatar on kehittänyt loistavan väistelykeinon selviytyäkseen työnantajansa tiukoista kuulusteluista. Molemmat naiset hallitsevat keskinäisen pelinsä sanattomasti sovitut säännöt. Naisten välienselvittelyn kiemurat on laadittu taiturimaisesti dialogin muotoon.

Tyttö ruusutarhassa eli Kuoleva sisar -novellin päähenkilöt ovat elämässään pettynyt Hedvig ja hänen nimettömäksi jätetty sisarensa. Sisar on juonitellut Hedvigin rakastetun Konradin aviomiehekseen ja saanut naisten vanhan kotitalon omakseen. Nöyrtynyt Hedvig haluaa tavata sisarensa vuosien välirikon jälkeen. Köyhtyneen ja katkeroituneen Hedvigin kuolinvuoteen äärelle saapuu ahne ja elämässä tiukasti kiinni oleva sisar. Ruusu tuoksuineen on novellissa toistuva elämän ja kuoleman vertauskuva. Tulkitsijasta riippuen tarinassa on nähty sovituksen ja anteeksiannon siemen, mutta myös katkeruutta ja ihmisen sisäisen elämän lohdutonta kurjuutta.

Tekstinäyte Tyttö ruusutarhassa
Tekstinäyte

Luettu katkelma novellista Pietari Suuren tapainen.mp3
Lukija Kyllikki Nissinen

Pietari Suuren tapainen
Pietari Suuren tapainen
Piirros Erkki Tanttu 1959, julkaisussa Maria Jotunin ihmisiä
© Erkki Tantun perikunta