Kirjailija
Tuotanto
    Novellit
       Rakkautta
       Arkielämää
       Tyttö ruusutarhassa
    Näytelmät
       Miehen kylkiluu
       Tohvelisankarin rouva
       Klaus, Louhikon herra
    Aforismit
    Huojuva talo
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Huojuva talo

Maria Jotunin romaanit Huojuva talo ja Evakuoidut - Palvelustytön romaani ilmestyivät parikymmentä vuotta hänen kuolemansa jälkeen, sillä hän ei halunnut niitä julki elinaikanaan. Miehensä Viljo Tarkiaisen tavoin Jotuni ei arvostanut romaania kirjallisuudenlajina, mutta saadakseen kansainvälistä tunnettavuutta hän aikoi osallistua 1930-luvun alussa suureen romaanikilpailuun. Lopulta Huojuva talo -teos päätyi Otavan vuonna 1935 järjestämään romaanikilpailuun, jonka voitti Auni Nuolivaaran romaani Paimen, piika ja emäntä. Huojuvan talon esiintulon esti Jotunin asettama ehto: "tämä käsikirjoitus kilpailee ainoastaan ensimmäisestä palkinnosta". Teoksen kirjoittaminen oli alkanut vuoden 1928 tienoilla ja se jatkui useita vuosia kilpailun jälkeenkin. Romaanin julkaiseminen vuonna 1963 herätti runsaasti huomiota.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan sijoitettu avioliittoromaani Huojuva talo on kuvaus pahuudesta ja julmuudesta. Teosta voi myös pitää jopa varoittavana esimerkkinä heikon naisen alistumisesta avioliittohelvetissä. Kirjan yhteydessä on puhuttu moraliteetista eli vertauskuvallisesta tarinasta, jossa elämä, kuolema, ahneus, hyveet ja paheet ovat henkilöityneet Eero ja Lea Markun hahmoihin. Romaanin rinnakkaisteoksessa Klaus Louhikon herra sekä teoksessa Jouluyö korvessa toistuvat samat kirjailijalle tyypilliset aiheet. Annamari Sarajaksen mielestä teos tuo ihmisvihassaan ja -rakkaudessaan mieleen Joel Lehtosen romaanin Henkien taistelu. Maria Jotunin pojanpojan Kari Tarkiaisen mukaan romaani heijastaa myös kirjailijan oman elämän ja avioliiton vaikeuksia.

Huojuvan talon Lea näkee jo lapsuudessaan vanhempiensa avioliiton vaikeudet ja ihmissuhteiden epäonnistumisen. Hän on itsenäistyvä, työtätekevä nainen, joka vastuuntuntoisena huolehtii siskostaan kuten aikaisemmin isästään. Lea kiinnostuu työpaikan Juhannusjuhlissa tohtori Aulis Heliosta, mutta päätyy tohtori Eero Markun seuraan. Lean ja Eeron suhde etenee nopeasti: he avioituvat ja pian Lea odottaa lasta. Ylpeän ja sovinnaisen Eeron mukaan miehen on elätettävä vaimonsa, joten Lean on pakko jättää työpaikkansa. Vähitellen Lea joutuu tinkimään myös ruuastaan ja vaatteistaan sekä luopumaan vapaudestaan ja fyysisestä koskemattomuudestaan. Hän epäilee jakavansa Eeron vaihtuvien kotiapulaisten kanssa. Elämästä kehkeytyy pahenevien nöyryytysten sarja, josta perheen lapset Poju ja Tytti saavat myös osansa. Suuruudenhullun ja vainoharhaisen Eero Markun ailahtelevuus pitää perhettä alituisessa jännityksessä; uhrautuva ja hyveellinen Lea antaa kuitenkin kerta toisen jälkeen Eerolle anteeksi.

Tekstinäyte Huojuva talo
Tekstinäyte

Jukka Auvinen Huojuvan talon Eero Markkuna 1984
Jukka Auvinen Huojuvan talon Eero Markkuna 1984
Valokuva Kuopion kaupunginteatteri, kuvaaja Reino Turhanen