Kirjailija
Tuotanto
    Novellit
       Rakkautta
       Arkielämää
       Tyttö ruusutarhassa
    Näytelmät
       Miehen kylkiluu
       Tohvelisankarin rouva
       Klaus, Louhikon herra
    Aforismit
    Huojuva talo
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Miehen kylkiluu

Maria Jotunin ikkunasta näkemä hattupäinen maalaisnainen sekä lehtijuttu uudelleen vaimoaan kosineesta apteekkarista antoivat hänelle ideat tähän Miehen kylkiluu -näytelmän "lemmenkaruselliin". Erittäin suosittua kolminäytöksistä draamaa mainitaan mestariteokseksi ja kotimaisen komedian klassikoksi. Herkullisen ja vauhdikkaan näytelmän keskeiset aiheet ovat vapaus ja rakkaus. Sama tematiikkaa toistuu niin herrasväkeen kuin palvelijoihin keskittyvissä kerroksittaisissa sisätarinoissa. Jotuni on luonut henkilögalleriaan taitavasti sekä luonteeltaan että olemukseltaan vastakkaisia hahmoja. Lähes farssiksi yltyvä komedia syntyy väärinkäsityksistä, henkilöiden luonteiden ja toiminnan ristiriitaisuuksista sekä vuorosanojen monimielisyydestä.

Näytelmän keskeishahmo on lupsakka renki Tuomas Lukasson, josta emännöitsijät Amalia Oljander ja Miina Salokannel, kilpailevat. Vapautta rakastava, suurisydäminen Tuomas tahtoisi lempiä sekä tohtorilan Miinaa että apteekin Amaliaa, mutta ilman avioliiton kahleita. Tomera Amalia saa vietyä nahjusmaisen Tuomaksen puoliväkisin alttarille. Kuin kohtalon lahjana Miina, "miehen tarpeessa" oleva haaveellinen ikäneito, saa korvaukseksi Amalian veljen Topias Kinkkusen. Teoksen toinen juoni kertoo apteekkari Jussi Ollenbergin ja hänen Elli-rouvansa välirikosta. Elli jättää miehensä Jussin apteekkioppilas Aina Zinckiin liittyvän väärinkäsityksen takia ja muuttaa väkisin tohtori Yrjö Kallion luokse. Sekavien vaiheiden jälkeen Jussi ja Elli tekevät sovinnon ja palaavat yhteen. Ellin lähestymisyrityksistä vaivautunut Yrjö Kallio on helpottunut ratkaisusta.

Näytelmän palvelusväelle rakkaus merkitsee pikemmin sosiaalista vaatimusta avioliiton solmimisesta kuin itse tunnetta. Naimisiin on päästävä, vaikka ei saisikaan mieleisintä lemmittyä. Tuomas, jolla on vapaamielisiä periaatteita rakkauden ja elämän suhteen, ei osaa eikä halua valita naisten kesken. Aviojärjestelyissä käytetystä neuvokkuudesta ja häikäilemättömyydestä hyvänä esimerkkinä on Amalia, joka itsensä lisäksi naittaa myös muut. Äärimmilleen vietynä rakkaudella ja ihmissuhteilla tehdään kauppaa, kuten Topiaksen ja Kuppari-Tiinan tapauksissa. Herrasväen ihannoiva ja romanttinen suhtautuminen rakkauteen aiheuttaa keinotekoisia tunnekuohuja. Turhautuneen yläluokkaisen Ellin elämä kuvataan epäilyn, kärsimyksen, koston ja anteeksiannon ketjuna.

Tekstinäyte Miehen kylkiluu
Tekstinäyte

Miehen kylkiluu n. 1950-52
Miehen kylkiluu n. 1950-52
Agda Murto Tiina, Aira Kauhanen Miina, Pentti Irjala Tuomas ja Hilda Lampinen Amalia
Valokuva Kuopion kaupunginteatteri