Kirjailija
Tuotanto
    Novellit
       Rakkautta
       Arkielämää
       Tyttö ruusutarhassa
    Näytelmät
       Miehen kylkiluu
       Tohvelisankarin rouva
       Klaus, Louhikon herra
    Aforismit
    Huojuva talo
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Rakkautta

Novellikokoelman Rakkautta vapaamielistä naiskuvausta ja siihen liittyvää eroottisuutta pidettiin aikanaan sopimattomana. Kuopiolainen Walkonauha yhdistys varoitti yleisöä kohua herättäneestä siveettömästä teoksesta, jossa "aistillisuuden myrkkyä tarjotaan nuorisolle". Teoksen saamissa arvosteluissa kiinnitettiin myös erityistä huomiota tekstien moraalittomuuteen ja kyynisyyteen. Novellien uusi keskittynyt muoto ja ilmaus sitä vastoin saivat positiivisen vastaanoton. Viljo Tarkiainen näki kokoelmassa jopa kansainvälisiä ansioita. Myönteistä palautetta Maria Jotuni sai lisäksi suuresti arvostamaltaan Knut Hamsunilta, joka oli lukenut teoksen ruotsinkielisen käännöksen.

Novelleissa kuvataan joko pettyneitä tai neuvokkaita naisia ristiriitatilanteissa. Mies ja yhteiskunnan arvot ovat tärkeä osa ongelmaa. Naiset valitsevat elämänkumppaninsa järkevästi taloudellista toimeentuloa ajatellen, intohimon ja rakkauden he varaavat menneille ihastuksille tai salaisille rakastajille. Naisen näkökulmasta kerrotuissa tarinoissa mies on harvoin fyysisesti läsnä, tämä saattaa toki istua halvaantuneena kiikkutuolissa tai tehdä lähtöä vankilaan. Ihmissuhteiden traagisuus selviää naisten ajatuksista, keskusteluista ja kirjeistä. Muutamassa novellissa on miehen näkökulma, mutta myös niistä ilmenee naisen alisteinen asema työn tekijänä ja ruumiillisen rakkauden lähteenä.

Kaupankäynti-aiheisen Rakkautta-novellin huumori syntyy vakavan asian ja sen arkisen esittämistavan jännitteestä. Konttoristi selvittää ystävättärelleen kauppiaan lähestyneen häntä rakkaus mielessään. Ystävättären kysymysten johdattelemana selviää, että tuloksena on sopimus avioliitosta. Nainen tuo liittoon työvoimansa ja kapiot, mies talon ja rahat. Lopuksi konttoristi toteaa päätyneensä kauppiaan kanssa siihen tulokseen, että kyllä hyvästä sydämestä tehtävää työtä ja rahoja voidaan sanoa vaikka rakkaudeksi. Kokoelman toisessa novellissa Matami Röhelin nuori nainen haluaa jättää vastasyntyneen lapsensa matamille. Maksua vastaan matami lupaa huolehtia lapsesta kaikin puolin. Häneltä lipsahtaa, että joskus kun maksu on ollut riittämätön, lapsi on saattanut kuolla. Matami on irvokas hahmo, joka elää miehensä kanssa toisten ahdingosta. Nuoren äidin kevyeltä tuntuvan ratkaisun syihin viitataan vain parilla lauseella.

Tekstinäyte Rakkautta
Tekstinäyte

Luettu katkelma novellista Matami Röhelin.mp3
Lukija Kyllikki Nissinen

Matami Röhelin
Matami Röhelin
Piirros Erkki Tanttu 1959, julkaisussa Maria Jotunin ihmisiä
© Erkki Tantun perikunta