Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
    Näyttämöllä
    Kuvaa ja ääntä
    Muistomerkki
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kuvaa ja ääntä

Maria Jotuni oli jo varhaisessa vaiheessa kiinnostunut elokuvasta ilmaisukeinona. Jotunin näytelmistä Miehen kylkiluu ja Kultainen vasikka ovat saaneet filmiversionsa. Kun on tunteet -elokuvan käsikirjoituksessa on hyödynnetty neljän novellikokoelman sisältöä: Rakkautta, Kun on tunteet, Tyttö ruusutarhassa ja Norsunluinen laulu. Näytelmästä Amerikan morsian on valmistunut tv-näytelmä 1980 ja kuunnelma vuonna 1986. Tohvelisankarin rouva muuntui tv-näytelmäksi 1984. Eija-Elina Bergholm ohjasi Huojuva talo -romaanista viisiosaisen tv-sarjan vuonna 1990, pääosissa olivat Sara Paavolainen ja Kari Heiskanen. Martinin rikos -teoksesta on kirjailijan itsensä muovaama elokuvakäsikirjoitus, jota ei koskaan kuitenkaan toteutettu.

Miehen kylkiluu -elokuvan ohjaus oli Orvo Saarikiven ja Hugo Hytösen yhteistyötä. Saarikivi teki ensiohjauksensa käsikirjoitusta Suomi-Filmille Ilmari Unhon kanssa. Keskeisissä rooleissa esiintyivät aikansa tunnetut näyttelijät Elsa Rantalainen, Verna Piponius, Hugo Hytönen ja Paavo Jännes. Helena Karalle apteekkioppilas Aina Zinckin rooli oli debyytti elokuvamaailmassa. Vääksyssä kuvatun Miehen kylkiluu -elokuvan ensiesitykset 14.11.1937 olivat sekä Helsingin Kino-Palatsissa että Kuopion Scala-elokuvateatterissa. Lehtiarvosteluissa elokuva mainittiin ansiokkaaksi, mutta samalla todettiin että Jotunin tekstit eivät ole kuitenkaan niitä helpoimmin ohjattavia. Kun elokuva esitettiin televisiossa 1990-luvulla, se sai kriittisiä arviointeja teatraalisuudesta ja vanhahtavuudesta.

Maria Jotunin Kuopiossa Minna Canthin kadulla sijainnutta synnyinkotia käytettiin elokuvan Kun on tunteet ulkokuvauksissa. Pääosa kuvauksista tapahtui Porvoon tuomiokirkon ja torin tienoilla. Elokuvan ohjasi ja kuvasi Erik Blomberg vuonna 1954. Mirjam Kuosmanen laati käsikirjoituksen ja esiintyi myös Hulta Hempukan roolissa. Rooleista Emmi Jurkan esittämää Hilda Hussoa pidetään ikimuistettavana. Ritva Arvelon ohjaama sodan aikaiseen keinotteluun keskittyvä Kultainen vasikka -elokuva valmistui vuonna 1961. Kiittävien arviointien lisäksi filmi sai valtion elokuvapalkinnon. Päärooleissa olivat mm. Helge Herala, Marja Korhonen, Toivo Mäkelä, Elina Salo ja Joel Rinne.

Miehen kylkiluu MPEG-video

Miehen kylkiluu.mpg

Tiedoston koko 4 Mt

© Suomi-Filmi Oy. Katkelma Suomi-Filmi Oy:n tuottamasta vuonna 1937 tuottamasta elokuvasta Miehen kylkiluu. Näyttelijät: Verna Piponius - tohtorin emännöitsijä Miina Salokannel , Helena Kara - apteekkioppilas Aina Zinck , Paavo Jännes - renki Tuomas Lukasson.