Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
    Näyttämöllä
    Kuvaa ja ääntä
    Muistomerkki
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Muistomerkki

Maria Jotunin muistomerkki

Kuopion kaupunki päätti vuonna 1981 tilata kirjailija Maria Jotunin muistomerkin kuvanveistäjä Raimo Utriaiselta (1927-1994). Kirjailijan syntymästä oli edellisenä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Veistoksen paikaksi valittiin teatteriaukio, ja se paljastettiin 25.10.1983. Ajatus Kuopiossa syntyneen Maria Jotunin muistomerkin pystyttämisestä lähti liikkeelle kaupunginkirjaston 100-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1972. Asia tuli uudelleen esille kaupungin 200-vuotisjuhlatoimikunnassa. Yli kymmenen vuotta kestäneen hankeen aikana muistomerkille ehdittiin osoittaa monta sijoituspaikkaa, mm. kirjaston edusta ja Maria Jotunin puisto Kuopionlahden rannassa nykyisen Musiikkikeskuksen lähettyvillä. Lopulta teos sijoitettiin kuitenkin kaupunginteatterin edustalle, olihan Jotuni myös näytelmäkirjailija. Paikka oli myös kuvanveistäjän toivomuksen mukainen.

Taiteilija oli aloittanut työnsä tutustumalla Jotunin tuotantoon ja elämään, tämän jälkeen hän tutustui kaupunginteatteriin ja sen ympäristöön. Utriainen oli jo aiemmin ollut tekemisissä aiheen kanssa, lavastihan hän 1940-luvulla Kuopion yhteisteatterille näytelmän Miehen kylkiluu. Veistoksen monista pienoismalleista lopulta yksi sai paikkansa nykyisessä muodossaan ja paikassaan. Tätä ennen oli käyty kuitenkin julkinen keskustelu paitsi teoksen paikasta myös sen kustannuksista.

Maria Jotunin muistomerkki kuuluu harvoihin suomalaisiin abstrakteihin henkilömuistomerkkeihin. [...] Muistomerkin paljastustilaisuudessa kiinnitettiin huomiota siihen, että henkilönä Jotuni oli syrjäänvetäytyvä ja tältä pohjalta muistomerkkiä oli helpompi lähteä toteuttamaan muulta kuin näköispatsaspohjalta. Monumentissa nähtiin myös Maria Jotunille kuuluneita ominaisuuksia, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Kuopiolaisten muistomerkille antama lisänimi "Teräs-Mari" kuvannee yhtä lailla Jotunia kuin veistostakin.

Kaija Hannula
Kuopion taidemuseon julkaisussa Julkinen tusina. Kahdentoista Kuopion julkisen taideteoksen synty, lähtökohdat ja tavoitteet. Kuopio 1991

Raimo Utriainen: Maria Jotunin muistomerkki, 1983
Raimo Utriainen: Maria Jotunin muistomerkki, 1983
Valokuva Kuopion taidemuseon kuva-arkisto/ Kari JämsÚn

teräs, alumiini, k. 700 cm
Teatteriaukio (Sairaalakadun ja Niiralankadun kulmassa)
Kuopion kaupungin kokoelmat