Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kansitta

Maria Jotuni jakaa saman kohtalon kuin moni muu taiteilija ennen häntä: laajempi tuotannon arvostus ja ymmärrys heräsi vasta hänen kuolemansa jälkeen. Savolaislähtöinen kirjailija saa ajatuksensa vieläkin parhaiten julki lukuisissa teatteriesityksissä ympäri Suomea. Hänen teostensa lisäksi pysyviksi muistomerkeiksi ovat tulleet Kuopion kaupunginteatterin edustalla oleva muistomerkki sekä Kuopion yhteisteatterin, kaupunginkirjaston ja Puijon Rotaryklubin vuonna 1960 hankkima muistolaatta, joka on kiinnitetty kirjailijan syntymäkodin paikalle rakennetun kerrostalon (Minna Canthin katu 36) seinään.

Savo-lehti kysyi vuonna 1959 kuopiolaisten lukijoiden suhtautumista uusiin kadunnimiehdotuksiin: Kaarlo Kramsun katu ja Maria Jotunin katu. Palautteissa molemmille kaduille ehdotettiin sijaintia Snellmanin puiston ja silloisen kirjaston (nykyisin Kuopion museo) ympäristöstä. Monen mielestä Piispankadun nimi olisi pitänyt muuttaa Maria Jotunin kaduksi. Maria Jotunin muistovuonna 1980 kadunnimi -asiaa pohdittiin uudestaan. Ratkaisuna oli Kuopionlahden rannalla olevan puiston nimittäminen kirjailijan mukaan. Kuopiossa toimii harjaantumisopetusta antava Maria Jotunin koulu. Maria on myös kuopiolaisen kirjastoauton nimenä. Helsingistä, Pohjois-Haagasta, eri taidevaikuttajien mukaan nimettyjen kulkuväylien joukosta löytyvät sekä Maria Jotunin tie että Maria Jotunin polku, myös Tuusulassa on Maria Jotunin polku.

Maria Jotunin syntymän 100-vuotisjuhlan vietto vuonna 1980 keskittyi Kuopiossa kansalaisjuhlaan ja kahteen muistonäyttelyyn. Kaupunginkirjasto järjesti yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa Jotunin tuotantoa ja elämää esittelevän näyttelyn. Teatterin muistonäyttelyssä yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Maria Jotunin näytelmien suomalaisista esityksistä tallennettuun aineistoon. Varsinainen pääjuhla oli teatterilla 9.4.1980. Tilaisuudessa kirjallisuudentutkija Irmeli Niemi esitelmöi aiheesta "Maria Jotuni ihmisenä ja taiteilijana" ja lukiolainen Outi Pasanen kertoi henkilökohtaisesta suhteestaan kirjailijan tuotantoon. Kaija Siikala ja Soili Markkanen esittivät dramatisoinnit Ikkunan pesijät ja Kun on tunteet -teksteistä. Elokuvateatteri Kuvakukossa esitettiin Jotuni-filmatisoinneista Kultainen vasikka.

Maria Jotunin syntymästä 100 vuotta -postimerkki
Maria Jotunin syntymästä 100 vuotta -postimerkki