Kirjailija
    1910-1929
    1929-1942
    1942-1952
    1952-1964
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
1910-1929

Pastori Simo Korpela (s. Teuva 1863) ja hänen vaimonsa Emma (os. Poti, s. Kokemäki) asettuivat perheineen Keski-Suomeen vuonna 1910. Simo Korpela oli saanut kirkkoherran viran Toivakan seurakunnasta. Saman vuoden syyskuussa heille syntyi yhdeksäs lapsi, Jorma Rafael. Poika ei ehtinyt koskaan nähdä kahta sisaruksistaan, sillä he menehtyivät perheen edellisessä asuinpaikassa Virroilla. Alkanut vuosikymmen toi Korpelan perheeseen sekä iloa että suurta surua. Jorma sai leikkitoverikseen rakkaan pikkusiskon Tuovin, mutta menetti neljä muuta sisarusta. Kaksi vanhempaa veljeä Kalervo ja Pellervo kaatuivat kansalaissodassa Mäntyharjulla vuonna 1918. Raskaimmin Jorman mieltä painoi kaatumatautisen veljen Untamon itsemurha, sillä sairaasta huolehtiminen oli ollut hänenkin vastuullaan.

Reipas Jorma-poika oli hyvin kiinnostunut urheilusta. Arkisia velvollisuuksia olivat koulunkäynti ja lähes liikuntakyvyttömän Simo-isän avustaminen. Isä oli merkittävä virsirunoilija, jonka tekstiä Jormankin oli kirjattava ylös. Korpelan lasten tehtävänä oli myös lukea ääneen Raamattua ja sanomalehtiä. Jorma, isänsä tavoin periksi antamattomana, ilmoitti jo varhain käyvänsä jumalanpalveluksessa vain silloin kun tunsi sen tarpeelliseksi. Syvästi uskonnolliset vanhemmat tyytyivät pettyneinä ja hiukan vihaisina poikansa vakaaseen päätökseen. Emma Korpela huolehti Toivakan kyläläisten lukuharrastuksesta osallistumalla kirjaston johtokunnan työhön. Emma-äiti oli Jormalle tiukkaa ja joskus kiivastakin isää huomattavasti läheisempi. Poika yritti auttaa äitiään keittiössä mm. alustamalla isoja leipätaikinoita.

Jorman kansakoulu sujui hyvin, joten hän haki sivistystä seuraavaksi Jyväskylän lyseosta. Korpelan perheen lapset joutuivat pitkän koulumatkan takia asumaan Jyväskylässä kortteerissa eli väliaikaisessa asunnossa. Toivakka oli tuohon aikaan syrjäinen paikka, joten vanhempien luokse päästiin vain loma-aikoina. Tunnollisena lyseolaisena Jorma menestyi etenkin kirjoittamisessa. Iloinen ja seurallinen nuori mies osallistui ahkerasti iltamiin. Ohjelmanumeroiden suunnittelu ja tanssiminen olivat hänelle mieluisia huveja. Olipa Jorma kerran ehdottanut perheen kuopukselle Tuoville tansseihin karkaamista. Sisar Tuovi Kinnunen on kertonut katuneensa koko ikänsä sitä, ettei ollut lähtenyt pappilan ikkunasta salaa hypänneen veljensä mukaan.

Emma ja Simo Korpela
Emma ja Simo Korpela
Valokuva Kuopion kapunginkirjasto, lahjoittanut Toini Korpela

Pikkuherra Jorma Rafael Korpela kilipukin kyydissä 1912 Toivakan pappilan pihamaalla
Pikkuherra Jorma Rafael Korpela kilipukin kyydissä 1912 Toivakan pappilan pihamaalla
Valokuva Kuopion kaupunginkirjasto, lahjoittanut Toini Korpela