Kirjailija
Tuotanto
    Martinmaa, mieshenkilö
    Tohtori Finckelman, Ihmiskurjan kertomus
    Tunnustus
    Kenttävartio
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Tunnustus

Jorma Korpelan kolmas romaani Tunnustus julkaistiin vuonna 1960. Korpela tahtoi vakuuttaa teoksellaan arvostelijat siitä, että hän pystyy "kirjoittamaan myös 'vanhanaikaisen' romaanin, jossa jokainen nivel liittyy toiseen kuin rattaat kellon koneistossa". Romaanissa on erittäin selkeä, antiikin kohtalodraamoihinkin verrattu juoni. Kaikki kriitikot eivät pitäneet Tunnustus-teoksen esimerkillisestä ja jopa laskelmoidusta rakenteesta. Korpela kaavaili tekstistä aluksi näytelmää, mutta totesi lajin liian vaikeaksi. Hän joutui muuttamaan romaanin loppuratkaisun kustantajan pyynnöstä suurta yleisöä miellyttäväksi. Haluamansa uskottavan lopun Jorma Korpela sai teoksen ruotsinkieliseen käännökseen Bekännelsen, joka ilmestyi vuonna 1961. Tutkijoiden mukaan Korpelan loppuratkaisut tahtoivat olla ristiriidassa muiden tekstiosuuksien kanssa. Kai Laitisen sanoin: "[...] matkan kuvaaminen nousi tärkeämmäksi kuin perille tulo."

Kurkelan talon isäntä, sotasankari Kalle Kurkinen, on kadonnut rintamalla useita vuosia sitten. Taloa emännöivät Kurkisen vaimo Elma ja tytär Marja. Kurkelan työmies on irtisanoutunut suutuspäissään. Taloon saapuu sopivasti vieras mies, Arvi Lammi, joka pestataan uudeksi työntekijäksi. Lammi on entinen kapteeni, jolla on omallatunnollaan kateuden aiheuttama rikos. Hän haluaisi tunnustaa talon väelle, että hän antoi sodassa käskyn, joka vei Kurkisen varmaan kuolemaan. Tunnustaminen siirtyy, kun Lammi ajautuu seksisuhteeseen Elman kanssa. Tilannetta vaikeuttaa lisäksi se, että Lammin ja Marjan välille syntyy voimakas henkinen side. Kun Kurkelaan saapuu huhu isännän paluusta, Lammin ahdistus lisääntyy. Sotavankeudesta vapautuva mies onkin Koskelin, joka tuo viimeisen tervehdyksen Kurkiselta, kaatuneelta asetoveriltaan. Lopulta Lammi saa kerrottua synkän salaisuutensa.

Romaanin juonen lähtökohdat ovat peräisin Jorma Korpelan kuulemista sodanaikaisista tapahtumista. Hän yhdisti teokseensa tarinat kapteenista, joka ampui alaisensa ja hyvästä miehestä, joka katosi sekavissa olosuhteissa. Kirja ei kuitenkaan kerro itse sodasta vaan sen seurauksista, varsinaista sotakuvausta on ainoastaan Kalle Kurkiseen liittyvissä takaumissa. Teoksen pääteema on syyllisyys, jota käsitellään keskeisen aiheen, tunnustamisen kautta. Syyllisyys henkilöityy erityisesti kapteeni Lammiin, mutta myös muilla henkilöhahmoilla on jotain salattavaa. Syyllisyyden tunnustaminen on kirjailijan mielestä ainoa tapa saavuttaa ihmisyys ja anteeksianto. "Ja se tie oli aivan tavallinen tie, Lammi ei saanut koskaan kulmilleen kaipaamaansa sankari sädekehää. Mutta se oli kuitenkin se tie, joka tekee ihmisestä miehen ja miehestä ihmisen."

Tunnustus
Tekstinäyte

Luettu katkelma romaanista Tunnustus.mp3
Lukija Antti Suora

Kansi Marke Hankama 2000
Kansi Marke Hankama 2000