Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kirjailija

Kiuruvedellä syntynyt kirjailija Lauri Leskinen (1918-1979) jatkoi Kuopiossa ansiokkaasti Minna Canthin ja Maria Jotunin aloittamaa draamaperinnettä. Hän oli 1960-1970 -lukujen arvostetuimpia ja palkituimpia kotimaisia näytelmäkirjailijoita. Välipolven kirjailijaksi luokitellun Leskisen kirjallinen ura avautui 1940-luvun lopulla pohjoissavolaisesta syrjäseudusta kertovilla herkillä romaaneilla. Hänet tunnetaan kuitenkin paremmin sodanjälkeisen yhteiskunnan muutosta kuvaavista ja historiallisista näytelmistään. Suosituimpia Lauri Leskisen draamoista olivat Läpikäytävä ja Minna.

Vaatimattomana ja oikeudenmukaisena pidetty Lauri Leskinen kuvasi kaikissa teoksissaan "pientä" ihmistä. Leskisellä oli voimakas halu puolustaa syrjäytyneitä sekä syrjäytettyjä, sitä onkin kuvattu kyvyksi "tehdä pienestä suurta". Hän kuvasi ihmistä arjen keskellä myös historiallisia henkilöitä kuvaavissa näytelmissään kuten Minnassa. Yksi Leskisen tärkeimmistä teemoista oli kilvoittelu eli oman vakaumuksen puolesta kamppaileminen. Leskisen arvomaailma olikin peräisin heränneestä lapsuudenkodista, hänen koko elämäänsä läpäissyt vähäeleinen uskonnollisuus näkyi myös teosten aiheissa ja yksityiskohdissa.

Lauri Leskinen oli varsinaiselta ammatiltaan kansakoulunopettaja. Hän piti työtään perinteisenä kutsumusammattina ja hoiti siihen kuuluvia tehtäviä antaumuksellisesti. Omien sanojensa mukaan Leskinen ”ajautui kirjailijaksi”. Päivätyön ja kirjoittamisen ohella hänellä oli useita kulttuuripoliittisia luottamustehtäviä lähinnä teatterin alalla. Paavo Liski on kertonut Lauri Leskisestä, ystävästään ja työtoveristaan: "Leskinen ajoi eteenpäin henkisen kasvun periaatetta ja pyrki sitä kautta parantamaan niin henkistä kuin aineellista elämänlaatua. [...] Hän näki kaikissa ihmisissä tärkeänä ihmisarvon."

Lauri Leskinen
Lauri Leskinen
Valokuva Otavan kuva-arkisto 1960-luku