Kirjailija
Tuotanto
    Proosa
    Näytelmät
       Läpikäytävä
       Kunniakuja
       Uudesta luotava maa
       Minna
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Minna

Minnaa on pidetty Lauri Leskisen parhaimpana ja suosituimpana näytelmänä. Näytelmä pohjautuu sekä historiallisiin tosiasioihin että kirjalliseen aineistoon. Leskinen löysi näytelmäänsä materiaalia Minna Canth -elämäkerroista sekä Canthin kirjeistä että tuotannosta. Kirjailijan lähteistä Antti J. Ahon kirjoittama ”Juhani Aho: elämä ja teokset” oli itse asiassa innoittanut Leskisen tutkimaan Canthia. Leskinen poimi näyttämölle Minna Canthin omasta henkilögalleriasta Työmiehen vaimon ja Kauppa-Lopon. Kirjailijattaren aikalaisista roolihahmon ovat saaneet mm. Kaarlo ja Emiliť Bergbom, Elisabet ja Arvid Järnefelt, Juhani Aho ja Lucina Hagman. Näytelmään sisältyy Minna Canthin elämäntyön lisäksi Kuopion kulttuurihistoriaa sekä Suomalaisen Teatterin historiaa.

Monitasoiseksi rakennettu näytelmä sisältää lyhyitä välähdyksiä Minna Canthin elämästä. Hänen kehitysvaiheistaan kertovia katkelmia yhdistää sekä näytelmän alkuun että loppuun sijoitettu hautajaiskohtaus. Ystävien ja sukulaisten puheenvuorot luovat kuvan monipuolisesta Minna Canthista. Kaarlo ja Emiliť Bergbom kertovat Canthin kehittymisestä kirjailijana. Lucina Hagmanin repliikit valottavat Minna Canthin yhteiskunnallisia kannanottoja. Juhani Ahon ja Järnefeltien kautta paljastuu Canthin naiseus ja ehdottomuus ihmissuhteissa. Minnan Canthin arkea yksinhuoltajana ja yrittäjänä ei ole unohdettu: Lauri Leskinen kuvaa myötätuntoisesti myös kaupungin ”suurtyttären” vaikeat hetket.

Lauri Leskisen mietteitä Minna Canthista: ”Mitäpä kykenisin kertomaan tuosta mahdikkaasti istuvasta matamista, ajattelin, kun lisäksi elämäkerrat tietävät että hän oli lujaluontoinen taistelija… […] Mutta kirjoitusvaiheessa alkoi tuntua pääasialta osoittaa miten kansalliset suurhahmotkin elävät normaalien ihmisten elämää eivätkä suinkaan ole aina tietoisia suuruudestaan niin kuin helposti kuvittelemme. […]Uskon, ettei hänen elämäntyönsä merkitys kärsi siitä, että hänet vähäksi aikaa lasketaan alas tämän hetken ihmisten joukkoon, kuten olen pyrkinyt näytelmässäni tekemään. Jos tällä tavoin kykenen tekemään Minnan edes hivenen verran läheisemmäksi, miksei inhimillisemmäksikin kuin mitä hän on kirjan lehdillä ja patsaan nenässä, silloin olen kovasti tyytyväinen.”

Minna
Tekstinäyte

Minna
Minna