Kirjailija
Tuotanto
    Proosa
    Näytelmät
       Läpikäytävä
       Kunniakuja
       Uudesta luotava maa
       Minna
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Näytelmät

Suomalainen näytelmäkirjallisuus oli 1960-luvun alussa muutosten keskellä, uudet aihepiirit ja näytelmätyypit olivat nousemassa realismin näkemysten tilalle. Teatterit tarvitsivat ohjelmistoihinsa kohoamassa olevan yleisömäärän takia myös ajankohtaisia kotimaisia näytelmiä. Lauri Leskisen draamat syntyivät kuin vastaukseksi teattereiden kysyntään. Lauri Leskisen kiinnostus teatterin tekemiseen oli syntynyt jo opiskeluaikana. Lisää kokemusta näyttämötoiminnasta hän sai myöhemmin nuorisoseuratyössä. Leskisen ensikosketus draaman kirjoittamiseen tapahtui 1950-luvun puolivälissä, kun hän ryhtyi työstämään kuunnelmaansa "Kevätjuhlan jälkeen". Leskisen ja hänen Sanni-vaimonsa suosikkiharrastukseksi muodostuikin teatterissa käyminen.

Lauri Leskisen vuonna 1962 valmistunut esikoisnäytelmä Läpikäytävä muovautui hyvinkin perinteiseksi. Samaa yksilö- ja ihmissuhdekuvaukseen keskittyvää linjaa jatkoivat 1960-luvun loppupuolella valmistuneet näytelmät Kunniakuja ja Muistoparaati. Lauri Leskinen luokitteli itse nämä teokset perinteisiksi kamarinäytelmiksi. Ajan ja paikan yhteys sekä tietynlainen melankolia lienevät peräisin Tšehovilta - Leskisen suuresti arvostamalta näytelmäkirjailijalta. Lauri Leskinen jatkoi näytelmissään romaaneista tuttua aihettaan: pienen ihmisen kohtalo ajassa liikkuvien muutosten keskellä. Hän hylkäsi kuitenkin proosatuotannolleen tyypillisen syrjäseutukuvauksen ja siirsi näytelmänsä nykyaikaiseen kaupunkiympäristöön.

1970-luvulla Lauri Leskinen tarttui historiallisiin teemoihin. "Uudesta luotava maa" -näytelmässä tarkastellaan syvällisesti suomalaista lähimenneisyyttä. "Valmistumisen aika" tarjoaa näkökulman sivistyneistöperheen kohtaloon 1930-luvun poliittisissa kuohunnoissa. Lauri Leskinen oli mukana kirjoittamassa Kuopion Yhteisteatterissa esitettyjä kabaree-tyyppisiä näytelmiä ”Iltamat”, ”Savonmuan Hilima” ja ”Savoree”. Hän käytti näissä viihteellisissä tuotannoissa oppimiaan draamallisia keinoja Minna Canthista kertovassa Minnassa. Draama rakentui nyt useista samanaikaisista vapaasti ajassa liikkuvista kohtauksista. Historiallisten henkilöiden sarjaa jatkoivat Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen elämään paneutuva tv-näytelmä "Pimeän päivän muisto" sekä Santeri Alkiosta kertova ”Alakio tuloo”.

Muistoparaati
Muistoparaati