Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Tuotanto

Lauri Leskisen suhteellisen laaja kolmenkymmenen vuoden aikana syntynyt tuotanto jakaantuu erillisiin proosan ja draaman kausiin. Leskisen proosateosten taustalla on vahvana kirjailijan synnyinmaisema ja sen menneisyys. Professori Kai Laitisen mukaan Lauri Leskisen teokset syntyivät Suomen historian harmaassa puutteen ja taantuman ajassa. Näytelmien kirjoittamiseen Leskinen valmistautui tutustumalla erilaisiin kirjallisiin aineistoihin kuten vanhoihin sanomalehtiin ja elämäkertoihin. Kirjailijana hänestä oli erittäin tärkeä tietää miten tavalliset ihmiset suhtautuvat aikakautensa yhteiskunnallisiin asioihin. Hän suosittelikin kollegoilleen jalkautumista kansan pariin. Lauri Leskisen kotimaisia mielikirjailijoita olivat Juhani Aho, Aleksis Kivi ja Minna Canth, ulkomaisista kirjailijoista häntä kiinnosti eniten venäläinen Anton Tšehov, mutta myös amerikkalaiset Edward Albee, Arthur Miller ja Tennessee Williams.

Lauri Leskisen koko tuotannon lähes näkymättömänä peruspilarina on herännäisyys sekä sen ajatukset nöyrtymisestä ja ihmisen pienuudesta. Leskinen kirjoitti pakinassaan ”Perinteiden painolasti”: ” Perinteet, jos ne oikein hoidetaan, antavat paikkakunnalle ominaisvärin, jota vieraskin pysähtyy ihastelemaan. Perinteitä vasten meitä katsotaan ja niitä vasten itse katsomme elämänilmiöitä. Omalta kohdaltani on kai sanottava, että herännäisperinne ja perinteet yleensä ovat muodostaneet sen siivilän, jonka lävitse minun on ollut pakko suodattaa kaikki mitä muun muassa kirjallisissa puuhissani olen halunnut tehdä selväksi itselleni ja muille. Näin perinteet ovat vaihtuneet painolastista peräseinäksi, johon on ollut pahana päivänä turvallista nojata.”

Tavallinen pieni ihminen oli Lauri Leskisen rakkain kuvauskohde. Leskinen esitti ihmisensä usein hyvin paljaana ja jollakin tavalla vajavaisena: vanhuksena, vammaisena tai syrjäytyneenä. Hän antaa silti ihmisarvon kaikista kurjimmallekin. Lauri Leskisen luomat henkilöhahmot joutuvat lähes aina pettymään elämäänsä kun suunnitelmat ja toiveet jäävät toteutumatta. Leskisen hallitsevana teemana on myös toisen ihmisen tavoittamisen vaikeus. Leskinen tuo ongelman esille usein avioliiton kautta: vanhatkin avioparit ovat toisilleen tuntemattomia ja kaukaisia.