Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
    Näyttämöllä
    Kuvaa ja ääntä
    Aapelin muistomerkki
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Kansitta

Aapelin teoksista dramatisoiduista näytelmistä Pikku Pietarin piha on ollut selvästi suosituin 90-lukuun saakka. Kuopion kaupunginteatterissa kävi yli 37 tuhatta katsojaa vuosina 1985-86 seuraamassa Pietarin ja pihan lasten puuhia. Näytelmän suosiota lienee lisännyt lapsinäyttelijäkatras. Samaan aikaan näyttämöllä oli jopa kolmetoista lasta. Aapelin teoksiin perustuvat näytelmät ovat olleet suosittuja ammattiteattereiden ohjelmistoissa sekä kesä- ja harrastajateattereissa. Tarinat ovat eläneet myös elokuvissa ja televisiossa sekä radiossa.

Kuopion Savilahteen ideoitiin 80-luvun alkupuolella Pikku Pietarin piha -ympäristöä aitoine rakennuksineen. Kuopion yliopistoseura lahjoitti Erkki Korhosen tekemän Aapelin patsaan, "Huuto aamuun" sijoitettavaksi korkeakoulun alueelle Savilahteen vuonna 1982. Tänään Pietari huutaa ja riisuu paitaansa Kuopion yliopiston puutarharakennuksen sisäpihalla. Aapelin muistomerkin kutsukilpailu pidettiin 1980-luvun puolivälissä ja teoksen toteuttajaksi valittiin kuvanveistäjä Kari Juva.

Kesäisin Kuopiossa saattaa edelleenkin nähdä Pietarin kuljeksivan torilla ja kujilla niin matkailijoiden kuin paikallisten ilona. Simo Puupponen oli kysytty puhuja erilaissa tilaisuuksissa ympäri maakuntaa. Puheiden ja pakinoiden sanonnat ovat jääneet elämään savolaisten kielenkäyttöön. Kesäravintolakin on joskus nimetty Hömpstadin mukaan. Yleisökilpailun perusteella Aapeliksi ristitty kirjastoauto palveli Kuopion lähiöiden asukkaita vuosina 1978-1994. Kimmo Taskinen on muuttanut Aapelin tekstiä sarjakuvan muotoon teoksessaan Herra ja moukka; mestarinovelleja sarjakuvina (2001). Kimmo Taskinen on työstänyt Siunattu hulluus teoksen sarjakuva-albumiksi vuonna 2002.

Kirjastoauto Aapeli 1982
Kirjastoauto Aapeli 1982
valokuva Kuopion kaupunginkirjasto Autokirjasto-osasto