Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Pakinat

Pakina tarkoittaa juttelun tai tarinan ohella kevyehköä, huvittavaa sanomalehti- tai muuta kirjoitelmaa. Kirjallisuuteemme pakina tuli sanomalehdistä, lehtikirjoitteluhan oli alkuaikoina puhuttelevaa, pakinoivaa. Pakinamme historian sanotaan alkavan Kuopiossakin vaikuttaneesta Kaapro Jääskeläisestä eli A. B. Mäkelästä (1862-1932). Kirjailijoistamme ensimmäisinä tarttuivat pakinaan Juhani Aho ja Eino Leino. Aapeli on suomalaisen humoreskipakinan perinteen taitava ja laaja-alainen jatkaja.

Sota-aikana ja sen jälkeenkin Aapelin pakinat olivat varsin yhteiskunnallisia ja etenkin äärivasemmistoa kohtaan kriittisiä. 1950-luvulla Aapelista vakiintui yleisinhimillisten aiheiden kuvaaja. Hän filosofoi "absoluuttisissa pakinoissaan" ajattomista aiheista, kuten ruoka, rakkaus ja lapset. Tietyt aiheet, kuten joulu ja äitienpäivä, toistuivat säännöllisesti. Hän tarttui herkästi myös ajankohtaisiin, yleisesti puheena oleviin aiheisiin, kuten valtiovierailuihin tai esimerkiksi kysymykseen siitä, voidaanko eronneita vihkiä kirkossa.

Erilaisia teemoja maan ja taivaan välillä käsitellään mm. Hermanni Hulukkosen sekä puolisonsa Eveliinan, Lasse Lättäjalan, Herra Miettisen ja lapsihahmojen kautta. Useiden tekstien taustalla ovat selvästi niin perheen kuin pakinoitsijan omakohtaiset kokemukset. Simo Puupponen totesi Hermanni Hulukkosesta: "Hermannissa on hyvin paljon minua ihteäni. Se on sellainen pikkukiero mies, salaviisas, mahottoman hyveellinen, niin - juuri niin."

Tekstinäyte Mörkki monologi Tekstinäyte Taivaallista Tekstinäyte Hermanni Hulukkonen
Tekstinäyte Tekstinäyte Tekstinäyte

Simo Puupponen rintamakirjeenvaihtajana Itä-Karjalassa Jatkosodan aikana
Simo Puupponen rintamakirjeenvaihtajana Itä-Karjalassa Jatkosodan aikana
valokuva Simo ja Tuovi Puupposen arkisto