Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Meidän herramme muurahaisia

Meidän herramme muurahaisia: kavalkadi pienestä kaupungista sisältää 43 novellimaista yksinpuhelua. Jokainen on yhden asukkaan tiivis puheenvuoro, joka kuvaa puhujan lisäksi terävin välähdyksin muita kaupunkilaisia. Osalla henkilöistä on kuopiolainen esikuva ja osa on kehitelty Simo Puupposen Kuopiossa kuulemista tarinoista. Teoksen motto on lainattu Edgar Lee Mastersin (1868-1950) Spoon River Antologiasta, jonka tarinoita kertovat hautakivet ovat toimineet Aapelin kavalkadin kaukaisina esikuvina.

Viisivuotiaalla Ilonalla on pienet onnen aiheet. Viulunsoittaja Kalle Mykkänen kohtaa tyynesti elämän kolhut. Kuuro ja sokea Herman Heinrich Riippa haluaisi elää kauan, koska pitää maailmaa ihmeellisenä. Lakimies Anders Pelleniukselle ei ole annettu omaa puheenvuoroa, mutta muiden kertomuksista selviää hänen häikäilemättömyytensä ja vallanhimonsa. Muka sinisen vuohen nähnyt Kaarson, entinen renki, koituu Pelleniuksen kohtaloksi. Kunnanvaivaisen, Kaarsonin, hulluus ja Pelleniuksen valta ja varakkuus törmäävät kirjaimellisesti toisiinsa.

Aapeli kuvaa kaupungin pienoismaailmaa ja sen muurahaisten tuntoja myötäeläen ja humoristisesti, kaupunki asukkaineen on totuttua lohduttomampi. Aapeli arvostaa ja kunnioittaa teksteissään ihmistä, mutta hän näyttää nyt myös epämiellyttävät ja raadollisetkin piirteet. Pikkukaupunki-idylli on saanut kitkeriä vivahteita.

Tekstinäyte neiti Koskinen Tekstinäyte Kalle Mykkänen
Tekstinäyte Tekstinäyte

kansi Maija Karma 1954
kansi Maija Karma 1954