Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Pikku Pietarin piha

Elämänmyönteinen, hiukan haikeakin kaupunkikuvaus sijoittuu kansalaissodan jälkeiseen aikaan puu-Kuopiossa. Pihan esikuvana on kansakouluikäisen Simo Puupposen kodin ympäristö Haapaniemenkadulla. Kirjan henkilöt ovat saaneet hahmonsa lapsuuden naapurustosta. Tataariperheen Zinnetistä on tullut Hati, Vetterstrandin Henrystä Vetterant, läkkisepästä peltiseppä ja talonmies Närhestä Harakka. Simo Puupponen kertoi samaistuneensa kangaskauppiaan Akseliin, Pietarin esikuvana on ollut Eero Eronen, jonka äidin kuolema järkytti aikanaan pihan lapsia.

Pietari on yksi lapsista, joka leikkii, toimittaa pikku askareita ja ihmettelee aikuisten puuhia. Pietarin äiti, Lyydia Jormalainen on kuollut tuperkkeliin. Saamattoman oloinen isä, torikauppias Jormalainen hankkii Pietarille äitipuolen, Karoliinan. Äitipuolella on kyky aavistaa ja toteuttaa pojan toiveet, onhan hän "aika hyvä ihmiseksi". Karoliina järjestelee myös naapureiden asioita, kunnes katsoo tehtävänsä tehdyksi ja lähtee. Pietari käy Jumalan kanssa keskustelemassa "Taivaassa" varsinkin Lyydia Jormalaisen kuulumisista.

Piha on pienoismaailma, tiivistelmä koko kaupungista. Arkea värittävät mm. lasten teatteri- ja hautajaisleikit sekä Vennun ja Kloryn kihlajaiset. Samaan pihaan valokuvaajan, kellomestarin ja talonomistaja Takkusen kanssa sopivat hyvin eksoottinen tattariperhe ja vuotavaraston ullakolla majaileva höpsähtänyt johtaja Palkeinen. Vaikka ihmiset joskus riitelevätkin, he välittävät toisistaan. Näin myös Pietari ja Akseli Henrystä, jolle opetetaan isojen poikien tärkeä taito. Kun enkelinomainen Karoliina poistuu, Pietari on kasvanut surun yli. Hän lupaa huolehtia niin isästään kuin itsestään.

Tekstinäyte Pikku Pietarin piha
Tekstinäyte

kansi Hannu Taina 1990
kansi Hannu Taina 1990