Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Romaanit

Simo Puupponen oli toiminut sanomalehtimiehenä ja kirjoittanut pakinoitaan lähes kymmenen vuotta kun ensimmäisen romaani, Siunattu hulluus, julkaistiin. Esikoisromaanin humoristinen kansankuvauksen perinne jatkui Meidän herramme muurahaisia ja Pikku Pietarin piha -teoksissa, ympäristö tosin oli vaihtunut maaseudusta pikkukaupunkimiljööseen. 1960-luvulla syntyivät vähäisemmälle huomiolle jääneet teokset Alvari kananvahti ja Pekko, runoilijan poika.

Osa Aapelin romaaneista luokitellaan pienoisromaaneiksi. Pienoisromaani on novellin ja romaanin välille sijoittuva proosakertomus. Se ei ole yhtä tiivis kuin novelli, eikä anna niin laajaa kokonaiskuvaa kuin romaani. Aapelin romaanien rakenne on väljä. Vaikka juonen käänteet ja sivutarinat saattavat liittyä löyhästi toisiinsa, niistä syntyy kokonaisuus. Meidän herramme muurahaisia -teos koostuu erillisistä tarinoista, joita yhdistää kehyskertomus.

Romaanien aiheet ovat samoja joita Aapeli on käsitellyt pakinoissaan. Ihminen on keskeisessä asemassa. Hänet esitetään aina yhteisönsä jäsenenä, olipa hän sitten yksinäinen tai erilainen. Muita tuttuja teemoja ovat maailma lapsen silmin, oikean ja väärän erottaminen ja usko. Kirjailijan filosofian mukaisesti romaaneissa kulkee vahva myötätunnon juonne.

Kuopion tori 1931
Kuopion tori 1931
valokuva Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkisto, kuvaaja E. Seijes