Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Nuorisokirjat

Aapeli kirjoitti usein lapsista, mutta varsinaisia lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja hänen tuotannossaan ovat vain Koko kaupungin Vinski sekä Vinski ja Vinsentti. WSOY:n vuonna 1953 perustamaa lasten- ja nuortenkirjanosastoa hoitanut Inka Makkonen suorastaan kehotti Simo Puupposta kokeilemaan tätä uutta aluetta. Aapeli ei ollut ainoa ‘aikuisten’ kirjailija, joka vieraili tuona aikana lastenkirjallisuuden saralla. Hänen lisäkseen mm. Oiva Paloheimo ja Aila Meriluoto toivat uusia aihepiirejä ja taiteellisia ratkaisuja perinteessä pitäytyneeseen kirjallisuuden lajiin.

Kuopion oloisessa Hömpstadin pikkukaupungissa seikkailee reipas, punatukkainen ja pisamanaamainen Vinski. Tavanomaisten poikien puuhailujen, kuten nahkiaisten pyydystämisen lisäksi Vinski-kirjoissa on vahva sadun maailma. Näkymättömyyspulveri ja harakka-ystävä ovat sankarin aseita vääryyksiä ja varsinkin aikuisten typeryyksiä vastaan. Simo Puupponen kirjoitti jo sota-aikana harakanpoika Jaakosta joka ymmärsi puhetta ja luki kirjoja. Vinskin ulkonäkö ja vallaton suhde yhteisöön on sukua Astrid Lindgrenin vuonna 1945 syntyneelle Peppi-hahmolle.

Koko kaupungin Vinski -teoksessa rohkea punapää antaa näkymättömyyspulverin avulla juoruilevalle Tyynykerholle opetuksen, saa Lutikkalinnan laiskat äijät töihin ja pelastaa kellonsoittajan Liisan tapulista. Vinski on saanut pulverin apteekkarilta, joka myös harrastaa näkymättömänä olemista. Vinski ja Vinsentti -teoksessa selviää että pulveria ei enää valmisteta, mutta apteekkari järjestää Vinskille toveriksi Vinsentin, puhuvan harakan. Kaupunkiin saapuu Tingel zum Tangel -sirkus, joka kiinnostaa kovasti Vinskiä ja Vinsenttiä. Kumppanukset estävät Miss Niagaraa putoamasta trapetsilta ja selvittävät "varkausepidemian", joka on askarruttanut kaupungin asukkaita.

Tekstinäyte Koko Kaupungin Vinski Tekstinäyte Vinski ja Vinsentti
Tekstinäyte Tekstinäyte

piirros Maija Karma 1954
piirros Maija Karma 1954