Kirjailija
Tuotanto
    Pakinat
    Romaanit
       Siunattu hulluus
       Meidän herramme muurahaisia
       Pikku Pietarin piha
       Alvari kananvahti
       Pekko, runoilijan poika
    Nuorisokirjat
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Siunattu hulluus

Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus päättävät viedä "toisenkaltaisen", eläimille puhuvan veljensä, Elmerin, hullujenhuoneelle. Hevosrattailla kilpaa ajettuaan he tutustuvat Verneriin, jonka kanssa juopotellaan ja tapellaan. Elmeri korjaa sammuneet veljensä rattaille ja taival jatkuu. Maalaistalon piika, Ruusu, herättää miehissä, varsinkin Elmerissä, tunteita. Veljekset joutuvat vankilaan väärinkäsityksen takia ja sieltä selvittyään tapaavat mm. vankikarkuri Lempisen ja mökin isäntä Jappo Husson. Ana ja Vilippus kyllästyvät jo kulkemiseen ja toisiinsakin. Lopulta Elmeri ratkaisee asian ilmoittamalla, että hän lähtee kotiin. Hullujenhuoneesta nähdään vain tienviitta.

Veljesten matkanteossa on samoja elementtejä kuin Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -teoksessa. Yksinkertaiset maalaismiehet joutuvat harmillisiin tilanteisiin tyhmyyttään ja väärinkäsityksien takia, alkoholi on osallisena asiassa. Elmeri on kuvattu kylähulluksi myönteisessä valossa. Kirjan kehyskertomus, yläkansakoulunopettaja Wilhelm Horsman päiväkirja, kertoo matkantekijöiden taustoista ja tulevaisuudesta. Wilhelm Horsma kansankynttilänä on Elmerin vastakohta eli Hannes Sihvon mukaan suomalaisen kyläviisaan ruumiillistuma.

Simo Puupponen kirjoitti loppukesän päiviin sijoittuvaa teosta Puijon majalla pimeimpänä talviaikana. Elokuisten päivien tunnelma ja ympäristö on kuvattu osuvasti muutamin lausein, voi melkein kuulla hätäisen jäniksen aiheuttaman risahduksen. Teoksen huumori on savolaisen leikillistä ja liioittelevaa, se tiivistyy romaanin sisällä oleviin erillisiin tarinoihin kuten "Oikein viisas mies" ja Vilippuksen ristiäiset. Aapeli kohtelee päähenkilöitään hyväntahtoisesti, mutta auktoriteetit saavat pakinoista tuttuun tapaan pieniä sivalluksia.

Tekstinäyte Siunattu hulluus
Tekstinäyte

kansi Erkki Tanttu 1948
kansi Erkki Tanttu 1948