Kirjailija
Tuotanto
Kansitta
Teokset
Lähteet
Info
Haku
Sivukartta
Etusivulle
Tuotanto

Simo Puupponen oli ennen kaikkea humoristi, mutta joskus traaginenkin. Myötätuntoinen ihmiskuvaus yhdistää hänet Maiju Lassilan, Ilmari Kiannon ja Joel Lehtosen perinteeseen. Hän oli yksi niitä välipolven kirjailijoita, jotka pystyivät kehittymään omaan suuntaansa sotaa edeltäneen kirjallisen perinteen pohjalta. Hänellä oli kyky sopeutua sodan jälkeiseen tilanteeseen ja muuttuneeseen kulttuuri-ilmapiiriin.

Humoristisiin pikkukaupunkikuviin sijoitetuista teemoista löytyy ihmisenä olemisen arki. Aapeli kirjoitti lämpimästi pienestä ja läheisestä. Mutta hänestä löytyi kriitikkokin; Jouko Tyyrin sanoin Aapeli "murhaa huumorin varjolla". Hänellä oli myös rohkeutta käsitellä aiheita, jotka usein haluttiin sivuuttaa, kuten kuolema ja lapsen kärsimys. Teosten suvaitsevassa ilmapiirissä on sijaa myös erilaisuudelle kuten kylähulluille ja syrjäytyneille. Simo Puupposella oli kirkkoa kriittisesti arvioivan etsijän usko ja selvä käsitys moraalista.

Aapeli kirjoitti tiivistä tekstiä ilmeikkäällä kielellä. Käytetyt vertaukset ovat pelkistettyjä mutta niistä voi lukea kokonaisen tarinan, kuten viulunsoittaja Kalle Mykkäsen paikatuista polvista. Omaperäiset ilmaukset ja sanoilla leikittely olivat Aapelille tyypillisiä keinoja. Pakinatyyli siirtyi myös hänen muuhun kirjalliseen tuotantoonsa. Kai Laitisen mukaan Aapeli oli oivallinen tyyliniekka, joka saattoi savolaisen lavean huumorin aforistiseen muotoon.

piirros Rolf Sandqvist
piirros Rolf Sandqvist
© Rolf Sandqvist 2002