Nuoruustuotanto

Romantiikan vaikutteet olivat vahvimmillaan Merenmaan uran haaveellisessa ja tummasävyisessä alkutuotannossa. Jo esikoisteoksessa Kohtalon marssi esiintyy voimakkaasti tunteva taiteilijahahmo. Läsnä ovat myös rakkaus, unet, vertauskuvat ja lähes jumalallinen, hallitseva luonto. Myötätuntoisesti ajatteleva kirjailija ei unohda teoksissaan köyhyyttä tai kuolemaa, mutta hän sivuuttaa nämä elämään liittyvät raadollisuudet romantisoimalla. Eino Leino (1878-1926) ja L. Onerva (1882-1972) mieltyivät teokseen Korean Kirsti poika, jota pidetäänkin nuoruuden tuotannon taiteellisena huippuna. Heidän mielestään teoksessa olivat kiteytyneenä aikakauden ihmisen tunnot.

Päähenkilöt ovat nuoria ja heillä on selkeät ihanteet elämänsä ja myös rakkauden suhteen. Toistuvana juonena on epäröivän nuorukaisen ylevä rakkaus tyttöön, jonka valloittaa kuitenkin voimakkaampi ja reippaampi kilpailija. Sivuhenkilöt edustavat tuon ajan todellista pikkukaupungin ammattikirjoa: käsityöläisiä, ajureita, entisiä merimiehiä, merikapteeneja, torikauppiaita ja komersseja eli liikemiehiä. Teosten Kuoleman puu ja Kevätilta Kissapotissa maisemat ovat vanhan Raahen Kissapotin kaupunginosasta.

Nousuvesi -teoksen Helsingissä sijaitsee rouva Pomarén salonki, joka viittaa Minna Craucherin (1891-1932) 1920-luvulla pitämään Tulenkantajien ja yhteiskunnan johtomiesten suosimaan paheelliseen kokoontumispaikkaan. Salanimellä Heikki Nummi julkaistussa teoksessa Gorillamies liikutaan Suomen lisäksi Saksassa ja puhutaan Afrikasta. Intohimoa ja eksoottisia aiheita vilisevää teosta voi pitää kirjailijan kannanottona Tulenkantajien omaksumalle uudelle eurooppalaiselle suunnalle. Säveltäjä Kilianista kertova alakuloisia tunnelmia sisältävä teos Nocturno päättää nuoruuden tuotannon.

Kirjailijan mukaan paraatikuva nuoresta Merenmaasta
Kirjailijan mukaan paraatikuva nuoresta Merenmaasta
valokuva Kuopion kaupunginkirjasto