Korean Kirstin poika

Ystävykset, nahkurimestari Justiinus ja Savenvalaja rakastuvat Kissapotissa vierailevan sirkuksen, nuorallatanssijaan, Koreaan Kirstiin. Sirkuksen hento kaunotar Kirsti ja Justiinus saavat "kultakutrisen" pojan, Reinon. Korea Kirsti ja Reino pitävät lemmikkeinään nahkuriliikkeen nahkoja syöviä rottia. Naapuruston lapset kutsuvatkin Reinoa Rotta-Reinoksi. Korea Kirsti kuolee suruun, kun Justiinus surmaa rakkaimman rotan. Reino pääsee oppilaaksi Savenvalajan ja Tärkin ukon verstaaseen. Savenvalaja on ikuistanut teoksiinsa rakastamansa Korean Kirstin. Reino haaveilee kahdesta tytöstä Gurlista ja Jutasta, mutta ei pysty tekemään valintaa heidän välillään. Hän ihailee puhdaspiirteisen Gurlin kauneutta ja muovaa tytön hahmoa saviruukkuihin, mutta tietää samalla, että tulisi saamaan vastarakkautta vain Jutalta.

Teoksen päähenkilö Reino kuvataan syvällisiä ajatuksia pohtivana taiteilijasieluna, joka käy jaakopinpainiaan jalostuakseen rakkaudessaan paremmaksi. Rakkaus esitetään teoksessa yliaistillisena kokemuksena. Reino rakastaa omaa rakkauden tunnettaan. Savenvalajalle ja Reinolle rakkaus naiseen on henkistä ja ikuista. He haluavat vangita rakkautensa kohteen ikuisiksi ajoiksi saveen. Ruumiillinen ja intohimoinen rakkaus esitetään sivuhenkilöiden kautta: kapteeni Moolperi pitää naisia riistana ja Tärkin ukko elämänantajina. Savenvalaja toimii Reinon herättäjänä kauneuden, viisauden ja taiteen maailmaan. Kissapottia ympäröivä luonto esitetään teoksessa voimakkailla tuokiokuvilla merenrantanäkymistä ja vuodenajoista.

Eino Leino toteaa kirjeessään Alvar Renqvistille vuonna 1925 teoksesta: "Sen luomat mielikuvat rientävät ohitsemme radiovauhdilla, sen tunnelmat toinen toistaan pakottavampien päähänpistojen räjähdyttäminä vastaten sitä uutta aikaa, jonka henkisestä ympäristöstä se ylenee. Sen aiheellinen ympäristö on kehys, sen ihmiset aikansa lapsi. Juuri sama(a) tekotapaa noudattaen olen aikanani päässyt Helkavirsien tulokseen." L. Onervan mielestä teoksessa arkipäiväisetkin asiat muuttuvat runollisiksi.

Tekstinäyte Korean Kirstin poika
Tekstinäyte

kannen tekijä tuntematon
kannen tekijä tuntematon