Myöhäistuotanto

Merenmaan tuotannon viimeiseksi käännekohdaksi muodostui Matka vuorelle -teos. Teoksessa kuvataan yksilön sijasta yhteisöä, johon kuuluu ryhmä eri tavoin syrjäytyneitä ihmisiä. Ryhmän haaveet vuoren laelle rakennettavasta uudesta ja valoisasta talosta ovat vertauskuva ihmisen pyrkimyksestä kohti parempaa ja puhtaampaa elämää. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt teos Vapauteen on itsenäinen jatko Matka vuorelle teokseen. Aiheena on lehtimies-kirjailijan ja nuoren vaimon avioliittoidyllin muuttuminen kolmiodraamaksi. Molempia teoksia luonnehdittiin aikanaan välitöiksi ja jotkut kriitikot puhuivat jopa kirjailijan torkahtamisesta sekä tuotannon tason laskusta.

Lähes kaikissa Merenmaan 1960-luvun teoksissa paljastuu kirjailijan tarve käydä läpi omia ajatuksiaan ja elämäänsä. Ajallisesti kirjailijan nuoruuden päiviin sijoittuvan teoksen Lintuja taivaalla Merenmaata muistuttava päähenkilö Poika liikkuu Joen kaupungissa (Oulu) ja Ylimaan (Kuusamo) ympäristössä. Teoksessa luonto ja etenkin linnut ovat ihmisen syvän vapauden kaipuun symboleja. Aamu keisarin kaupungissa -romaanin elämäkerrallisuus on kiistaton. Merenmaan opiskeluvuotta Pietarissa kuvataan siinä elävästi ja melko totuudenmukaisesti. Teos on yksi harvoista tuon ajan Pietarin aikalaiskuvauksista.

Edellisen teoksen tavoin Laulu lähteessä -kirjassa pääsevät Raahen Kissapotti ja nuoruuden tuotannossa esiintyneet henkilöt jälleen esille. Kirjailijan tuttavista sivuilla esiintyy mm. Merenmaan opettaja ja innoittaja Misteri eli Dudley Campbell. Pyhän Jaakobin lähde on teoksessa tulevaisuuden mahdollisuuksien vertauskuva. Mainittu lähde on ollut olemassa Raahessa. Kirjailijan viimeiseksi teokseksi jäi vuonna 1966 valmistunut Rujo Viljami ja nainen. Haikea teos on sodassa vammautuneen kuopiolaisen miehen sopeutumistarina. Katkeroituneen ja sulkeutuneen Viljamin toipumista sodan ruhjeista edistää rakkauden parantava voima. Teos on nähty kirjailijan hyvästijättönä elämälle.

Tutkija Toini Havu haastattelee Mestari Marttia
Tutkija Toini Havu haastattelee Mestari Marttia