Laiva on lastattu

Oulua muistuttavan satamakaupungin lastaajat ovat lakossa, koska heidän palkkojaan on alennettu. Satamassa tekevät töitä rikkureina muualta tulleet ja lestadiolaiset, jopa pappikin. Lampinen, "muualta tullut roikale", tekee sopimuksen Romulus-laivan lastaamisesta lastausyhdistyksen esimiehen Sarkkilan ohi. Lastausyhdistyksen miehet menevät hakemaan laivalta petturina pitämäänsä Lampista. Lampinen saa surmansa tapaturmaisesti vaijerissa roikkuvan lastin osuessa hänen päähänsä. Lakko loppuu ja laivoja päästään taas lastaamaan. Teoksen sivujuonena kulkee Sarkkilan tyttären Anjan ja Reko-papin tarina. Työläisperheen tyttö Anja rakastaa Rekoa, vaikka tällä on uskovaisen suvun poikana erilaiset lähtökohdat. Lakon päätyttyä Reko valitsee työmiehen osan papinkutsumuksen sijasta sillä: "Tärkeämpää kuin viedä henki voittoon on saada aineen valta horjumaan."

Lakkolaisten päättäväisyyttä on kuvattu saunomiskohtauksessa, jossa löylykilpailu mittaa miesten kestävyyttä ja periksiantamattomuutta. Hurja saunominen ajaa miehet haastamaan rikkurijohtajan vastuuseen teoistaan. Teoksessa kuvataan myös intensiivisesti lastaajien raskasta työtä Romulus-laivan ruumassa. Henkilöt edustavat erilaisia tyyppejä, joita on luonnehdittu osuvasti. Esimies Sarkkilan kuva muotoutuu rehdiksi ja myötätuntoiseksi, rikkuri Lampinen on leveärintainen naistennaurattaja, sosialisti Lantto sokea vihassaan ja Reko-pappi ihanteitaan käytännössä toteuttava nuori mies.

Teoksen aiheena ovat yhteiskunnalliset ristiriidat. Lakko on työväenliikkeen kaupunkiin tuoma uusi ase, joka rikkoo totutut asetelmat. Työväen vastakkaisena ryhmänä ovat työnantajat ja näiden kanssa samalla puolella olevat rikkurit ja lestadiolais-uskovaiset. Toisaalta kirjailijan myötätunto on työtätekevän ja vähävaraisen puolella, toisaalta hän pitää raskasta ruumiillista työtä ainoana tienä onneen ja jopa jumalan läheisyyteen. Anjan ja Rekon suhteella osoitetaan että rakkaus pystyy ylittämään sosiaalisten ryhmien rajat. Olavi Paavolaisen mielestä teos olisi kaivannut lisää kärjistystä sekä selvää irtautumista Merenmaan aikaisemmasta tyylistä ollakseen odotettu ajankohtainen yhteiskunnallinen romaani.

Tekstinäyte Laiva on lastattu
Tekstinäyte

kannen tekijä tuntematon
kannen tekijä tuntematon