Tarinoita

Kirjailijasta kerrottiin jo hänen elinaikanaan kaskuja ja tarinoita. Pitävätkö tarinat paikkansa, on lukijan päätettävissä. Jotain kertonee se, että tarinoista löytyy useita versioita.

Ensimmäinen tarinan on kertonut kirjailija itse. Martti Merenmaa ja Heikki Asunta viettivät lomaa vuonna 1928 Keuruulla Einari Vuorelan kanssa. Herraseurue päätyi Jyväskylään, jossa Merenmaa ja Vuorela esiintyivät seminaarin kirjallisessa illassa. Saaduilla palkkioilla juhlittiin majapaikassa, Jyväskylän Kaupunginhotellissa vielä seuraavanakin päivänä. Yli varojensa juhlineet kirjailijat olivat pulassa. Heikki Asunta ehdotti runokokoelman kirjoittamista: jokainen valmistaisi 15 runoa yhden vuorokauden aikana. Suunnitelma onnistui kun Gummerus suostui julkaisemaan runoteoksen Kolmen teinin lauluja ja miehet pystyivät saamillaan etumaksuilla kuittaamaan velkansa hotellille.

Arvi Kivimaa muistelee vierailujaan Merenmaan, Kailaan ja Vuorelan luona matkustajakoti ‘Kalevan kolhoosissa’ Kaisaniemen puiston laidassa: "Kävin minäkin siellä usein iloista veljeskuntaa tervehtimässä ja havaitsin, että seuran liitännäisinä olivat Merenmaan naiset. [...] Hän oli vielä tällöin hyväkuntoinen mies, jonka suuria assyyrialaissilmiä naiset rakastivat, ja sen Merenmaa kyllä tiesi."

Martti Merenmaa oli kesähuvilan tuhoutumisen takia kesällä 1945 tätinsä luona Raahessa. Kirjailija juhlisti vanhojen raahelaistuttujen tapaamista niin että täti hermostui ja naulasi oveensa kyltin, johon oli kirjoittanut: "Kaikilta juopoilta pääsy kielletty ja Elomaan Onnilta selevänäkin." Tarinan toisessa versiossa metelöinnistä ja juopottelusta mielensä pahoittanut täti laittoi oveensa lapun jossa luki: "Merenmaalta ja Eeralalta pääsy humalaisina kielletty, Merenmaalta selvänäkin."

Pekka Kejonen kertoi Viikko-Savossa 17.3.1993 mestari Martista: "... hoippumassa jonon viimeisenä pitkin Kauppakatua satamaan kassi kilisten. Kaupungilla ollut vaimo oli nähnyt kulkueen, rientänyt perään ja yrittänyt temmata miehensä pois tuosta taas kerran vastustamattomaksi käyneestä imusta. Mestari Martti oli ryhdistäytynyt ja sanonut arvovallalla, jota saattoi esiintyä vain entisaikojen avioliitossa: ‘Vaimo, etkö sinä tiedä, että liikkuvasta junasta ei saa hypätä.’"

Laura Latvala kirjoitti Martti Merenmaan vierailusta Moskovan Pushkin-juhlilla [Gogolin 150-vuotismuistojuhla]: "Martti [...] oli kutsuttu kunniavieraana juhlille. Martti, joka sattuneesta syystä ei ollut oikein orientoitunut siitä, missä ollaan, tokaisi venäjäksi: ‘Miks täällä on niin perkeleen paljon ryssiä?’. Martti tuotiin kotiin erikoislentokoneella välittömästi tapahtuman jälkeen. Elvi Sinervo on kertonut tämän jutun toisin, mutta mielestäni tuo ensimmäinen versio on karakterisempi."

Vierailulla Tretjakovin galleriassa 1951
Vierailulla Tretjakovin galleriassa 1951