Lapsuus ja nuoruus

Simo Puupponen syntyi 23.10.1915 kuopiolaiseen Kalle ja Ilma Puupposen virkamiesperheeseen. Simon, pikkusiskon ja -veljien koti oli 1920-luvulla "Pikku Pietarin pihan" esikuvana olleessa korttelissa Haapaniemenkatu 26:ssa, nykyisen Sokoksen paikalla. Lapsuutensa Simo Puupponen muisti onnelliseksi. Puutalokortteli torin läheisyydessä olikin mainio ympäristö pojanviikarin leikkeihin. Kesäisin perhe muutti "maalle" Savilahteen, silloisen kaupunkialueen ulkopuolelle. Kesiin kuuluivat myös retket lasten uimarannalle Väinölänniemen urheilukentän taakse.

Omien sanojensa mukaan "säkenöivä tempperamentti" aiheutti Simolle koulussa joskus ongelmia. Energiaa riitti myös päiväkirjan ja runojen kirjoittamiseen. Kouluaikojen mielikirjailijoita olivat Anton Tsehov (1860-1904) ja Anatole France (1844-1924). Blaise Pascalin (1623-1662) Mietteet kulkivat mukana vielä aikuisenakin. Nuoruuttaan kirjailija on kuvannut ponnistelujen ajaksi. Harrastukset liittyivät kirjoittamisen lisäksi myös partioon ja raittiusseuraan.

Simo Puupponen pääsi ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta vuonna 1934. Samana vuonna hän työskenteli kesätoimittajana Pohjois-Savo -lehdessä. Syksyllä hän lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon valtiotiedettä, kansantaloutta, nykyiskansain kirjallisuutta ja estetiikkaa. Parin vuoden jälkeen opinnot kuitenkin keskeytyivät ja hän palasi vuonna 1936 Kuopioon entiseen kesätyöpaikkaansa sanomalehtimieheksi. Kerrotaan, että äiti oli puhunut pojalleen vakituisen työn Pohjois-Savosta.

Tekstinäyte Maan nuoret -runo
Tekstinäyte

Isoja ja pieniä Pietareita Kuopion torilla
Isoja ja pieniä Pietareita Kuopion torilla
valokuva Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkisto