Vapaa kirjailija

Simo Puupponen muutti perheineen Kuopiosta Helsinkiin vuonna 1952 ja hänestä tuli vapaa kirjailija. Pakinointi Savon Sanomille jatkui edelleen koko 50-luvun ja vielä vuonna 1961 hän kirjoitti kuusi pakinaa lehteen. Yhteys savolaislukijoihin säilyi myös Lamperilan kesähuvilan kautta, mm. Pikku Pietarin piha viimeisteltiin siellä. Elinympäristön vaihtumisesta huolimatta uudet teokset, kuten Meidän herramme muurahaisia, kuvasivat yhä pikkukaupunkia ja sen asukkaita eli Kuopiota ja kuopiolaisia.

Aapelin tuotteliain ja samalla henkisesti raskain kausi osui 1950-luvun puoliväliin. Koko kaupungin Vinski ja Meidän Herramme muurahaisia -teosten ilmestymisten lisäksi Savon Sanomissa julkaistiin pari sataa pakinaa vuonna 1954. WSOY:n kesäpaikassa, Porvoon saariston Suvikunnassa, Simo Puupposella oli mahdollisuus keskittyä kirjoittamiseen. Naapurissa hyvä ystävä Oiva Paloheimo oli samassa toimessa. Kirjailijat viihtyivät hyvin toistensa seurassa ja heitä alettiin kutsua Suvikunnan Majakaksi ja Perävaunuksi. Kolmas ystävys, taiteilija Unto Koistinen maalasi kesällä 1957 molemmista muotokuvat samaisen kustantajan taivuttamana.

1960-luvulla Simo Puupposen terveys alkoi heiketä ja hän joutui välillä jopa vuoteenomaksi keuhkotuberkuloosin takia. Tuntoja tuolta ajalta on siirtynyt teokseen Timonen ja muita tuttavia. Kotikaupunkiinsa Kuopioon hän tuli esiintymään viimeisen kerran tuomiokirkon 150-vuotisjuhlaan vuonna 1966. Syksyllä 1967 Simo Puupponen kaatui kotonaan Pirkkolassa ja sai aivoverenvuodon johon hän menehtyi 10.10.1967. Aapelin viimeinen pakinakokoelma Kissa, kissa, kissa ilmestyi pari kuukautta hänen kuolemansa jälkeen.

Tekstinäyte Kirja elämänkumppanina
Tekstinäyte

Kuopion taideviikkojen kirjamatineassa 6.11.1960
Kuopion taideviikkojen kirjamatineassa 6.11.1960
valokuva Kuopion kulttuurihistoriallisen museon kuva-arkisto

Kirjailijat vasemmalta: Lauri Kokkonen, Jorma Korpela, Heimo Lampi, Pentti Saarikoski, Simo Puupponen ja Veijo Meri